beadvány

2021.04.15. 06:55

A helyiek összefogása mentette meg a csólyospálosi kutat

Idén lesz 76 éve, hogy a két puszta, Pálos és Csólyos egyesülésével önálló községgé vált Csólyospálos. A faluval majdnem egykorú a községháza előtti téren álló artézi kút, amit helybeliek összefogása mentett meg a végleges eltávolítástól.

Tapodi Kálmán

Tíz tekeréssel bárki működésbe hozhatja a kutat – mutatta Á. Fúrús János és Kapás Ferenc

Fotó: Tapodi Kálmán

A közkút életkorát úgy hetven évre becsülik és közel egy évtizeden keresztül fontos szerepet töltött be a település életében. Az ásott kutak helyett a lakosság nagy része akkoriban ebből a kútból hordta az ivóvizet. A visszaemlékezések szerint a kút fúrása annak idején egy évig tartott, teljesen kézi erővel. Ez volt az első mély­fúrású kút a településen, körülbelül 130 méter mélységből nyerték a vizet.

– A kerekes kút talán tíz évig üzemelt, utána elkészült mellette a hidroforház, amelynek köszönhetően már a lakásokba, intézményekbe is bevezethették az ivóvizet, igaz, akkor még csak korlátozott számban. A hidroglóbuszt 1965-ben állították fel, ezáltal a kút idővel funkcióját vesztette – mesélt a kút történetéről Á. Fúrús János polgármester.

A közkutat ugyan nem használták, de a műtárgy ott maradt a falu főutcájának szélén. A községben tavaly kezdték el a belterületi kerékpárút építését és a kút éppen a tervezett nyomvonalban volt. A község képviselő-testülete végül úgy döntött, hogy elbontatják a funkció nélküli, rossz állapotban lévő műtárgyat.

Tíz tekeréssel bárki működésbe hozhatja a kutat – mutatta Á. Fúrús János és Kapás Ferenc
Fotó: Tapodi Kálmán

– Két helyi lakos, Kapás Ferenc és Kiss Árpád azonban beadvánnyal fordult az önkormányzathoz a létesítmény megmentéséért. A testület végül salamoni döntést hozott: amennyiben a kútmentők működőképes állapotba hozzák, akkor maradhat a műtárgy, a kerékpárút ki fogja kerülni. Ők ezt elvállalták és az ígéretüket teljesítették is – számolt be az artézi kút sorsának alakulásáról Á. Fúrús János.

– Két éve, amikor elkészültek a polgármesteri hivatal előtti park felújításával, azt javasoltam, hogy erről a kútról oldják meg a téren a locsolást. Próbálkoztunk is a kút újraindításával, de akkor nem sikerült elegendő vizet nyerni. Nem tettünk le azonban a szándékunkról, amit a bicikliút építése felgyorsított. Kiss Árpád volt a főszervező, akinek ötletére egy kis csobogó is került a tér sarkára. A miniszökőkút is a hét évtizede létesített kút mélyéből nyeri a vizet, egy mozgásérzékelő hozza működésbe. Ha valaki elhalad az érzékelő előtt, akkor rövid időre automatikusan beindul a csobogó – mondta el Kapás Ferenc, aki azt is hozzátette, hogy jelenleg 40–50 liter víz nyerhető ki a kútból percenként.

Egy kis tekerés és máris csobog a víz

A közkutat – aminek alapja a híres csólyospálosi darázs­kőből készült – bárki kipróbálhatja, csak a kereket kell tízszer megtekerni és máris folyik a víz, aminek bevizsgálását is elvégeztetik.

– Köszönet illeti Kapás Ferenc és Kiss Árpád munkáját, akik a legtöbb időt áldozták a faluközpont látványosságának helyreállítására. Tevékenységüket nagyon sokan segítették, többek között: Kocsis Csaba, Túri Zoltán, Németh János, Lukács Alfonz, ifj. Kapás Ferenc, Harkai Béla, Szabó Attila, Szőke Sándor, Maróti Gyula, Juhász Antal, Fodor István, Rajczi György, Hegedűs Krisztián, akiknek szintén jár a köszönet – fogalmazott Á. Fúrús János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában