A gyerekek többsége visszatért a kalocsai óvodákba és bölcsődékbe

A kalocsai óvodák és a bölcsőde újranyitásának első napjaiban nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy ismét az intézményekre bízhatják a gyermekfelügyeletet, és visszamehetnek dolgozni. Bár az igénybevétel nem egyenletes, nagyjából az országos átlagnak megfelelő arányban sikerült feltölteni a létszámokat.

Gábor János

Kalocsán is nagyon változó az intézmények igénybevétele

Fotó: Gábor János

Előfordult, hogy covidos családból próbáltak bejuttatni egy gyereket, ezért az intézmények újra felhívták a figyelmet a járványveszély komolyságára.

Az óvatosság továbbra is indokolt, a felelősség közös

– hangsúlyozzák a pedagógusok.

– Változó az igénybevétel: az óvodák legnagyobb részében 90 százalék körüli a kihasználtság, viszont kettőben, a Bem apó és a Viola utcaiban létszámarányosan is kevesen, 6–9-en jelentek meg a 25-ből, ami valamelyest rontja az átlagot – számolt be kérdésünkre Katus Györgyné vezető óvónő. Hozzátéve, hogy az összesített jelenlét mintegy 76 százalékos. Az eltérő adatok szerinte abból adódnak, hogy az egyes körzetekben más és más a dolgozó szülők aránya, igaz, nem egyszer a gyesen lévők is beviszik a kicsiket, nyilván azért, hogy haladjanak a járvány miatt elmaradt ügyintézésekkel, vagy házi munkákkal.

A szülők nagyon változatosan állnak hozzá a járvány kérdéséhez, mutatott rá a főintézményt vezető pedagógus. A többség tudatos és kellően óvatos, mások némi aggodalommal hagyják náluk a kicsiket, de akadnak olyan családok is, amelyekben nem veszik eléggé komolyan a fertőzésveszélyt – így fordulhatott elő egy alkalommal, hogy covidos közegből vittek be gyermeket az egyik intézménybe.

– Általában azt látom, hogy a családok nagyon várták a nyitást, és azt, hogy jöhessenek az óvodáinkba

– nyugtázta Katusné, megjegyezve: fel voltak készülve a fokozott érdeklődésre, és a járványnak megfelelő óvatossággal kezelik a helyzetet.

– A dolgozói létszámunk ugyanakkora, mint volt, de nem a rendes kerékvágáshoz tértek vissza. Maradtunk a zsilip rendszerű beléptetésnél: a szülőket nem engedjük be az épületbe, a gyerekek testhőmérsékletét pedig mérjük. A csoportok továbbra sem keveredhetnek egymással, ügyelünk a higiéniára, folyamatosan fertőtlenítünk, naponta többször szellőztetünk, és ami új: bár korábban dönthettek máshogy, most már az összes dolgozónk számára kötelező a maszkviselés – foglalta össze.

Kalocsán is nagyon változó az intézmények igénybevétele
Fotó: Gábor János

A vezető óvónő leszögezte: amikor meghirdették az újranyitást, nyomatékosan kérték a szülőket, hogy ha a családban van koronavírusos megbetegedés, vagy egyáltalán felmerül annak gyanúja, akkor ne vigyék be az intézménybe a gyermeküket. Erre újra fel kellett hívni a figyelmet, és nem csak azért, hogy a pedagógusok biztonságban legyenek, hanem azért is, mert senki nem szeretné, ha pont egy óvoda válna covidos gócponttá.

– Nem arról van szó, hogy ki akarunk bújni a feladat alól, hanem arról, hogy a felelősség ezúttal közös! Ha a gyerek egészséges, akkor itt a helye, közöttünk, de ha felmerül a betegség gyanúja, akkor azt először tisztázni kell – nyomatékosított Katusné. – Amikor valaki közösségbe viszi a gyereket, akkor nem csak magáról, a saját állapotáról hoz döntést, hanem mindannyiunkról – húzta alá.

Borítóképünk arhív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában