galériával

2021.03.12. 17:30

Szorosabbra fűzte az együttműködést két iskola Nagykőrösön

Együttműködési megállapodás aláírásával fűzte még szorosabbra viszonyát a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara és gyakorlóiskolája, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda pénteken Nagykőrösön.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A pedagógiai és hitéleti képzések gyakorlatáról szóló együttműködési megállapodást írt alá pénteken a Nagykőrösi Egyházközség, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Nagykőrösön.

Az ünnepélyes eseményen Nt. Szabó Gábor, a Nagykőrösi Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a jelenlévőket, majd Prof. dr. Pap Ferenc, az egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának dékánja mondott beszédet. Pap Ferenc köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a két intézmény szorosan együttműködött, mióta csak a református iskolarendszer kiépült Nagykőrösön.

Az általános iskola és óvoda eddig is a főiskola gyakorló intézménye volt, de az együttműködési megállapodással még szorosabbra fűzték ezt az együttműködést.

Mint fogalmazott, a megállapodással az egyetem szeretné kiemelni a nagykőrösi intézményt a gyakorlóhelyei közül.

Hosszabb távon a felsőoktatásban újabb képzéseket is szeretnének indítani, melyhez szükségük van a gyakorlóhelyhez. Az elméleti tudományok felé is szeretnének elindulni, és szükségük van arra az alapra, amit egy ilyen kiemelt központi gyakorlati hely jelenthet. Pap Ferenc emlékeztetett, hogy a náluk képződő tanítók és óvodapedagógusok az első félévtől a gyakorlatban szerezhetnek benyomást a pályáról és ültethetik át a gyakorlatba az egyetemen megtanultakat. Hangsúlyozta: különös feladatuk, hogy a nagyvárosok mellett a kisebb vidéki városok kisebb felsőoktatási intézményeit is megtartsák, mert az ott végzettek nagyrészt a régióban maradnak és kevésbé érvényesül a nagyvárosok elszívó ereje. A helyben zajló képzésekkel minőségi oktatást a falvak és a kisvárosok számára is.

Dr. Szenczi Árpád, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója, a Tanítóképző Főiskolai Kar prodékánja elmondta, hogy intézményük hosszú múltra tekint vissza. Ott működött a tanítóképzés Nagykőrösön 1957-ig és ennek egy szárnya gyakorlóiskola volt. A rendszerváltástól újraindulhatott a nagykőrösi tanító és hitoktató képzés és a hajdani gyakorló iskolából 1992-től egy minisztérium által is jóváhagyott gyakorló intézmény vált.

Szenczi Árpád hangsúlyozta, hogy a Nagykőrösi Református Egyházközség presbitériumának is jelentős lépés, hogy létrejöhetett egy ilyen megállapodás, mert a város presztízzsel bír a hallgatók gyakorlati képzése terén. Elmondta, hogy újragondolták a képzések szakmaiságát, Karácsony Sándor nyomán elméleti és gyakorlati közvetítőművésszé szeretnék képezni a pedagógust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában