nyílt levél

2021.03.10. 11:25

Szabályszerű volt a fák eltávolítása Halason

Nyílt levélben tiltakozott a városban – főként az épülő két új kerékpárút mentén legutóbb történt fakivágások miatt – a halasi Hazatalálás Baráti Kör az elmúlt napokban. A városháza szakemberei szerint indokolt és szabályszerű volt valamennyi fa eltávolítása. A kivágott fák pótlását a vegetációs folyamatok figyelembevételével, a növények szempontjából legbiztonságosabb, nyugalmi időszakban tervezik elvégezni.

Pozsgai Ákos

Voltak olyan egyedek, melyek kivágása biztonsági okokból is indokolt volt

Fotó: Pozsgai Ákos

A város hatalmas tanyavilága mellett sok évtizede híres még nagy kiterjedésű zöld területei és sok öreg fája miatt is, melyre igazán büszkék lehetünk. A nagy zöld felület hatalmas biológiai értéket jelent, és a városba látogató vendégek is szeretik a hangulatos parkokat, árnyas utcákat, melyek még kedvesebbé és barátságosabbá teszik a települést – írták nyílt levelükben a Hazatalálás Baráti Kör tagjai, akik az utóbbi években viszont megdöbbenve tapasztalják, hogy az idős, sokat látott fák méltatlan helyzetbe kerültek.

– A létükért felelős emberek lelkiismeret-furdalás nélkül döntenek sorsukról. Ez így elfogadhatatlan – fogalmazták meg aggodalmukat az egyesület tagjai. Szerintük számos koros fa tűnt el nyomtalanul az elmúlt pár hónapban is. Példaként a legutóbb a történelmi belváros háború előtt ültetett most kivágott vadgesztenyefáit sorolták, amelyek a Thúry József utcán, a református gimnázium mögött korábban szépen virágoztak és hűsítő árnyat adtak a forró nyári hőségben.

A belvárosban a Thúry József utcán és a mellette lévő Mátyás téren, az épülő új kerékpárút nyomvonalán összesen 30, köztük tiszakürt borókabokrot, ezüsthársot, vadgesztenyét, kanadai nyárt, török mogyorót és vérszilvafát, a Jókai utcán pedig összesen 36 kanadai nyárt és fekete akácfát vágtak ki az épülő kerékpárutak munkálatai során az elmúlt napokban

– kaptuk a tájékoztatást Farkas Dánieltől, a városháza kabinetvezetőjétől, aki elmondta, hogy a fák eltávolítására azért volt szükség, mert a kerékpárutak kijelölése során a szomszédos ingatlanok határai erősen behatároltak, a rögzített ingatlanhatárokon módosítani pedig nagyon költséges lett volna, a Thúry utcában pedig ez egyébként sem lehetséges.

A kabinetvezető kitért arra is, hogy további korlátozó körülmények a közlekedési műszaki előírások, melyeken változtatni nem áll módjukban. Ezek maradéktalan teljesülését az engedélyező hatóság és a tervet felülbíráló, a minisztérium megbízásából eljáró tervzsűri is elvárta, enélkül támogatás nem volt nyerhető a kerékpárút építésére – mutatott rá.

Hozzátette: a felszín alatti közművek elhelyezkedése is korlátozó tényező, azokon változtatni olyan költségekkel járna, mely a teljes beruházást ellehetetlenítette volna. A nyomvonal kijelölése során a rendelkezésre álló forrásokon belül a fák pótlása mutatkozott az egyetlen megoldásnak, ezért kellett napirendre venni a fák kivágását. A vágás során kiderült, hogy voltak olyan egyedek, melyek kivágása biztonsági okokból is indokolt volt, korhadás vagy statikai problémák miatt. A fák korát pusztán méretük alapján nehéz volt pontosan meghatározni, mert a rossz talaj miatt visszamaradottak voltak a fejlődésben. Ez fokozottan igaz volt a hársokra, azok legfeljebb 20 évesek lehettek.

A kivágott fák helyett újakat ültetnek majd, a kerékpárút mellett épülő minden parkolóhely mellett egy kis zöld sziget lesz, melybe felváltva bokor, illetve facsemete kerül. Az új fafajtákat a feltárások után tudják majd meghatározni – mondta el Farkas Dániel, aki hangsúlyozta azt is, hogy a fapótlásokat a vegetációs folyamatok figyelembevételével, a növények szempontjából legbiztonságosabb nyugalmi időszakban tervezik elvégezni.

Farkas Dániel elmondta még, hogy Fülöp Róbert polgármester válaszolt a civil szervezetnek a megfogalmazott nyílt levélre.

– Ahogyan eddig is, ezután is nyitott a polgármester minden civil szervezettel az együttműködésre, ennek azonban részéről nem eszköze a nyílt levelek írása – idézett a polgármester leveléből a kabinetvezető, aki közölte, hogy a polgármester szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatát a természet- és környezetvédő szervezetekkel, ennek részleteiről napokon belül egy részletes tájékoztatót is közzé fog tenni.

Voltak olyan egyedek, melyek kivágása biztonsági okokból is indokolt volt
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában