KISKUNHALAS

2021.03.08. 14:00

Milliós károkat okozhatnak a nedves törlőkendők

A háztartásokban használatos nedves törlőkendők okozzák a legtöbb problémát a szennyvízcsatorna-hálózatokban. A szolgáltatók évtizedek óta szélmalomharcot vívnak a fogyasztókkal, de a viselkedési kultúra alig változik. A „csatornahasználati illemtant” nem mindenki ismeri, illetve nem törődnek az üzemzavarok környezetvédelmi és gazdasági vetületével.

Tapodi Kálmán

Takó Gábor (balra) és Szilágyi Zsolt naponta szembesülnek a felelőtlen emberek által okozott szennyezésekkel

Fotó: Tapodi Kálmán

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. karbantartócsapata szinte heti rendszerességgel találkozik a csatornahálózatokba kerülő szilárd anyagok okozta problémákkal.

– Az éves munka felét teszik ki a karbantartóinknál ezek a munkák, ami nemcsak a hálózat eldugulásával jár, hanem a szennyvízátemelőknél a villanymotorok is leéghetnek

– mondta el Takó Gábor, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. szennyvízágazati főmérnöke.

A hálózati problémák erőforrásokat vonnak el más fontos üzemeltetési területtől. Továbbá a szivattyúk elektromos vagy hidraulikus javíttatása többmilliós költséggel jár, hiszen egy-egy szivattyú felújítása félmillió forintnál is többe kerülhet.

A halasi központú szolgáltató szennyvíztelepén heti rendszerességgel megtelik az a konténer, amiben a rendszerből kiszűrt szilárd anyagokat gyűjtik. A telepre már csak az apróbb anyagok jutnak el, de a települési hálózatokban már sok oda nem illő anyag okoz problémát.

– Az állati tetemektől kezdve a különböző szálas anyagokig szinte mindent bebocsátanak a háztartásokból a hálózatokba, mit sem törődve az emiatti környezeti szennyezésekkel. A szálasanyagok a csatornahálózaton feltorlódva duguláshoz vezetnek, az átemelő műtárgyba kerülve pedig tönkretehetik a szivattyúkat – tette hozzá Szi­lágyi Zsolt, a Kiskunvíz Kft. szennyvízágazati üzemvezetője.

Manapság a nedves törlőkendők okoznak szinte állandó dugulásokat a rendszerekben. Ennek az anyagnak nincs helye a csatornarendszerekben – hangsúlyozták a víziközmű-szolgáltatónál.

A csatornahálózatok más szilárd anyagok „eltüntetésére” sem alkalmasak: így bármilyen eredetű fa, kő, csont, műanyag és üvegpalackok sem kerülhetnek a rendszerbe.

A macskaalmon is hiába a természetbarát megjelölés, az sem kerülhet a hálózatba, mint ahogyan a vízben nem oldható egészségügyi anyagok, például vatta és tampon sem, amiket szigorúan tilos a csatornába juttatni.

A szakemberek felhívták a figyelmet: a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep működése csak akkor lehet zavarmentes, ha mindenki, aki használja, kellően körültekintő. Néhány felelőtlen ember miatt azonban az egész szolgáltatás ellehetetlenülhet. A hálózatokba méreg is kerülhet, pedig szigorúan tilos a csatornába juttatni mérgeket, gyógyszereket és növényvédő szereket, nehézfémtartalmú folyadékokat, festékeket és hígítókat. Az egyszer használatos gumikesztyűk és szájmaszkok sem kerülhetnek a szennyvízcsatornákba. Dugulásokat okozhatnak a háztartásokban használt zsírok és olajok is, melyek a csatornahálózatba jutva kihűlnek, a csatornacső falán lerakódásokat okoznak.

Takó Gábor (balra) és Szilágyi Zsolt naponta szembesülnek a felelőtlen emberek által okozott szennyezésekkel
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában