Megrohanták a Bács-Kiskun megyei patikákat is az FFP2-es maszkokért

Szinte az összes általunk megkérdezett gyógyszertárból elfogytak az FFP2-es maszkok, miután felröppent a hír, hogy kötelező lesz a viselésük az üzletekben. Erről ugyanakkor a csütörtöki Kormányinfón nem esett szó, és Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában sem beszélt az FFP2-es maszkokról.

Munkatársainktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Gyorsan elterjedt csütörtökön az a légből kapott hír, hogy Magyarországon is életbe léphet a szomszédos Szlovákiához hasonló rendelkezés, miszerint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk (Filtering Facepiece Particulare, részecskeszűrő félálarc) viselése, később pedig ezeket minden egyéb zárt területen is hordani kell majd. Ezt egyelőre nem erősítették meg, a csütörtöki Kormányinfón és a pénteki miniszterelnöki interjúban sem esett róla szó, sőt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy vele készült interjúban kijelentette: nem hoznak olyan döntést, amit nem lehet betartani.

Mindenesetre ennyi már elég volt ahhoz, hogy meginduljon a roham a gyógyszertárak irányába. Mint a kecskeméti, Kápolna utca Szent Benedek Europatikában megtudtuk, csütörtökön rengetegen érkeztek, és az összes FFP2-es maszk elfogyott. A főtéri Mátyás Király Gyógyszertárban is azt mondták, hogy érezhető volt a jelentősen megnövekedett kereslet az elmúlt napokban. Ezen a héten 266 darab FFP2-es maszkot vásároltak náluk, így

négy nap alatt el is tűnt a készletük,

de már folyamatban van a rendelésük, és jövő hétre megérkezhet a szállítmány.

Kiskunhalason is hasonló helyzet állt elő. A Pingvin Patikában jelentősen megnőtt az elmúlt néhány napban az FFP2-es kategóriájú maszkok iránti kereslet, a gyógyszertár munkatársa elmondta ugyanakkor, hogy patikájukban nem számít hiánycikknek a termék, egyelőre folyamatosan kapnak belőle utánpótlás. A Belvárosi Patikában már nem ilyen kedvező a helyzet, ott a napokban eladták az összes FFP2-es maszkot és tájékoztatásuk szerint egyik beszállítójuk sem tud újabb szállítmányt biztosítani számukra.

Jelenleg Kiskunfélegyházán is hiánycikk az úgynevezett FFP2-es egészségügyi maszk – tájékoztatta lapunkat dr. Papp Méri, a Kamilla Patika tulajdonosa. Elmondta, egyelőre még nem rohamozták meg a gyógyszertárat a vásárlók, de nem is tudnák kiszolgálni őket, mert a szállító visszamondta a péntekre ígért maszkokat. Valószínűleg hétfőn érkezik meg a szállítmány. A gyógyszerész azt is hozzátette, egyelőre azt sem tudja, mennyi maszkot kapnak és azt sem, hogy mennyibe fog kerülni. A szakember arról is beszélt, hogy az FFP2-es maszk valóban nagyobb védelmet nyújt mint az orvosi, vagy szövet maszkok, ugyanakkor

hivatalosan csak 8 órán át lehet használni azokat.

Mivel nem mosható és nagyon drága, valószínűleg soknak nem tudják majd megfizetni.

Annak sincs könnyű dolga, aki online vásárolna. A régebb óta FFP2-es maszkot használó olvasóink arról számoltak be, hogy a megszokott, általuk használt online áruházakban pillanatok alatt elfogyott a termék, máshol viszont, ahol még elérhető, olvasóink szerint a megszokottnál magasabb áron kínálják a kereskedők. A Google szerint egyébként csütörtökön az „FFP2 maszk”-ra kerestek rá legtöbben Magyarországon.

A kisméretű részecskék 95 százalékát kiszűri

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet honlapján közölt információk szerint a maszkok két csoportba sorolhatók: egyéni védőeszközök vagy orvostechnikai eszközök. Előbbi csoportba tartoznak az FFP2-es maszkok is. Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a kisméretű részecskék 95 százalékának az orr és a száj területére történő bejutását. Csak akkor működnek, ha az archoz megfelelően illeszkednek, és nem alkalmasak gyermekek számára. Az FFP2-es típusú maszkok egyszer használatosak, mosás hatására elveszítik védőképességüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában