videóval

2021.03.02. 13:27

Megérkezett az első fekete gólya Gemencre

Idén a tavalyihoz képest egy nappal korábban, március 2-án reggel érkezett meg az első fekete gólya a gemenci erdőbe.

baon.hu

Évről évre nyomon követhetjük a gemenci fekete gólyák megérkezését, szaporodását és távozását az erdőben elhelyezett webcamerán keresztül. A tavalyi évben egy nap különbséggel, március 3-án érkezett az első fekete gólya a fészekbe.

Idén a fokozottan védett madár március 2-án, reggel 7 óra 16 perckor landolt.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően immár 9. éve folytatódhat a tudományos megfigyelés.

Az Afrikából érkezett fekete gólya a fészek elfoglalása után közel fél óráig rendezgette és takarítottaazt, majd feltehetőleg élelem után nézve elrepült. 2013 óta ebben a fészekben összesen 31 tojást raktak a madarak. A kirepült fiókák száma 13 db volt.

Szemléletformálás

Ahogy azt korábban is megírtuk, a webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek segítségével a természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Idén a Gemenc Zrt. a hivatalos weboldalán, valamint az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjának Facebook-oldalán rendszeresen hírt fog adni a fészekben zajló mindennapokról.

A be nem avatkozás elve

Továbbra is fontos leszögezni, hogy a webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt, hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, amelybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek.

A gólya megérkezéséről a videót a képre kattintva nézheti meg

Gemenc: világon egyedülálló egyedsűrűség

Hazánkban – jelenlegi ismereteink szerint – mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek.

A fekete gólyák tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában