galériával

2021.03.23. 17:25

Megemlékeztek a magyar-lengyel barátságról Kecskeméten

A Wojtyla Barátság Központot egykoron a szegények ellátása mellett a lengyel-magyar barátság építésére hozták létre.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Hazánkban gyakran idézzük a közmondást: „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” Ez jól kifejezi a két nép évszázadok óta húzódó barátságát és szeretetét egymás iránt. Kecskeméten is számos példája van ennek, magyar és lengyel intézmények és cégek kapcsolódnak egymáshoz, törekvéseik azonosak. Ebben élen jár a Wojtyla Barátság Központ, melyet egykoron a szegények ellátása mellett a lengyel-magyar barátság építésére hozták létre. A sort erősíti meg a Szent Imre Katolikus Általános Iskola is, melynek lengyel testvériskolája is van.

Március 23-át 2007-ben nyilvánították a magyar-lengyel barátság napjának. E jeles napot a Wojtylások is minden évben megünneplik, a Katona József téren lévő wadowicei tölgyfánál. Idén nagy megemlékezést nem tarthattak, így új helyszínen, az épületük előtt álló II. János Pál pápa, azaz Karol Wojtyla szobránál helyezték el az emlékezés koszorúit. A népkonyhára érkező szegények sorban állás közben hallhatták azt a néhány mondatot, mellyel Farkas Pál wojtylás munkatárs és Papp Zsolt, a Szent Imre iskola igazgatója felelevenítette a múltat, a magyar-lengyel barátság fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában