elismerés

2021.03.27. 19:58

Kitüntették Hambalek Ferenc bácsalmási kutyás rendőrt

Március 15-e alkalmából Magyar Bronz Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetésben részesült Hambalek Ferenc címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetője, a rendőrség állományában végzett kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként.

Márton Anna

Hambalek Ferenc címzetes rendőr főtörzszászlós

Fotó: Márton Anna

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. A Magyar Bronz Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetésben részesült Hambalek Ferenc címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség Határrendészeti Osztály, Határrendészeti Alosztályának kutyavezetője, a rendőrség állományában végzett két és fél évtizedes, kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként. Először el sem akarta hinni, hogy ilyen kitüntetésben részesítették.

– Nagyon megható érzés volt, hogy jelöltek erre a kitüntető címre, büszkeséggel tölt el, hogy így megbecsülik a munkámat és hogy megkaptam ezt a kitüntetést. Nagyon boldog vagyok.

Gyerekkorom óta tetszett ez a munka, mindig is szerettem volna egyenruhásként dolgozni.

Az életem nagyobb részét töltöttem itt, már a huszonhetedik évemet kezdtem meg Bácsalmáson, szinte mondhatom, hogy ugyanabban a munkakörben. Jó kapcsolatot ápolok a kollégáimmal és a főnökeimmel – mondta meghatottan a kitüntetett.

Hambalek Ferenc címzetes rendőr főtörzszászlós éppen 27 évvel ezelőtt került az akkori Bácsalmási Határőrizeti Kirendeltséghez, miután teljesítette a sorkatonai szolgálatot. Gyerekkora óta szereti a kutyákat, mindig voltak kutyái, és húsz évvel ezelőtt jelentkezett az első járőrkutyaképzésre.

– Az első járőrkutyaképzést 2000-ben végeztem el egy rottweilerrel, 2010-ig két járőr rottweiler kutyám volt, majd 2011-ben elvégeztem a nyomkövető kutyás tanfolyamot.

Jelenleg három szolgálati kutyám van.

Két németjuhász, egy ordas németjuhász a nyomkövető, ő a legidősebb, Márton, mellette az általános rendőrkutyám, ő egy fekete németjuhász, Zeusz, és a harmadik a robbanóanyag-kereső kutyusom, Kápó, aki egy belga juhász–malinois kutyus – részletezte a főtörzszászlós. Hozzátette, hogy egy járőrkutya kiképzése általában háromtól hat hónapig tart, ami egy alapképzést jelent, a leghosszabb a nyomkövető kutya kiképzése, ez egy hat hónapos alaptanfolyam, de ezután még rengeteg munka van a kutyákkal, hogy élesben tudjanak dolgozni.

– Különleges helyszíneken és a bácsalmási határátkelőn teljesítek szolgálatot a robbanóanyag-kereső kutyával. A másik két kutyám a migráció kezelésében segít, ők az emberi szagnyomok alapján keresik az embereket. Kimondottan nyomkövetési és járőrfeladatokkal vannak ellátva. Javarészt velük teljesítem a szolgálataim nagy részét. Ebben az időszakban, amikor a bácsalmási átkelő zárva van, leginkább a két kutyával dolgozom, nekik a migránsok elfogásában van óriási szerepük – mondta a kitüntetett rendőr. Hambalek Ferenc mindegyik kutyáját szinte családtagnak tekinti, a családja után velük van ugyanis a legtöbbet.

A három kutyából az egyik, Márton nemsokára nyugdíjba vonul.

– Ennek az lesz a menete, hogy megvásárolom majd a rendőrségtől egy kis összegért, és az utolsó napjait itt tölti velem. Egyébként a kutyák általában nyolc év után már nyugdíjba mennek, de hála a jó istennek, a két legidősebb kutyám nagyon jó állapotban van: már tizenegy éves a nyomkövetőm, az általános rendőrkutyám pedig kilencéves. Ők még mindig szolgálnak. Nagyon boldog vagyok ettől, mert az első két rottweiler járőrkutyámat öt év után eltemettem, azok sajnos nagyon rövid ideig éltek. Ezért meg tudom becsülni az idős kutyákat. Nagyon nagy boldogság, hogy ilyen idősen is itt vannak és még dolgoznak – mondta.

Nagyon sok elfogásban, feltartóztatásban vettek részt a kutyák és gazdájuk. Részleteket ugyan nem árulhatott el a főtörzszászlós, de azt elmondta, hogy pár éve előfordult olyan is, hogy egy embercsempész lefülelésében segédkeztek négylábú társai.

Hambalek Ferenc címzetes rendőr főtörzszászlós
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában