Hétfő estétől ismét kötelező a közterületi maszkviselés Kecskeméten

A Kecskemét MJV Önkormányzata által szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közlemény tájékoztat arról, miként változnak a korábban bejelentett szabályozásokhoz képest a maszkhasználatra vonatkozó szabályok Kecskeméten.

Hraskó István

Koronavírus-járvány miatt hozott szabályok: Maszkhasználat Kecskemét Főterén és közterületein. 20201112 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A helyi operatív törzs múlt héten egészségügyi szakemberek véleményét kérte a kötelező maszkhasználattal kapcsolatban. A kecskeméti kórház kórházhigiénés osztálya, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a Kecskeméti Járási Hivatal, továbbá a megkérdezett felnőtt háziorvosok és gyermekorvosok szinte mindannyian a szabályozás szigorítását tartották megfontolandónak. Azt javasolták, hogy a nagykörúton belül minden közterületen legyen kötelező, azon kívül pedig a buszmegállókban, a piacok és vásárok területén, valamint a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetében. Emellett a boltokban, postákon, kórházban, orvosi rendelőkben, bíróságokon, ügyfélszolgálatokon.

Korábban mi is beszámoltunk a közterületi maszkviseléssel kapcsolatos változásokról, ám a korábban bejelentett szigorítások sem bizonyultak elegendőnek.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester még ennél is szigorúbb szabályokat hozott hétfőn. A város honlapján megtalálható rendelet szerint az elmúlt 48 óra járványügyi tendenciájának tükrében a polgármester kénytelen ismételten bevezetni Kecskeméten az általános közterületi maszkviselést.

Az új rendelet hétfő este 20 órakor lép életbe, és március 17-én veszti hatályát. A jogszabály szerint hat év alatti gyerekeknek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, autizmus spektrumzavarral élő személyeknek nem kell maszkot hordaniuk, és nem kell maszkot viselni a sportolás során, valamint a parkokban, zöldterületeken.

– Helyben is tapasztaljuk, akár a saját környezetünkben, hogy egyre több az új fertőzött, a szennyvízben pedig meredek emelkedés látható. A mai napon újabb egyeztetések zajlottak az egészségügyi szakemberekkel, akik szintén az általános maszkviselés visszaállítását javasolták. Az új szabályozás március 1-én, azaz ma este 20 órakor lép életbe, és az elkövetkező két hétre szól – áll a polgármester közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában