statisztika

2021.03.01. 11:24

Figyelemmel kísérik az oltási reakciókat Kiskunhalason

Jellemzően enyhe oltási reakciókat váltottak ki az eddig beadott vakcinák a pácienseknél, és azok is egy napon belül megszűntek – ez derül ki a kiskunhalasi kórház által vezetett statisztikából. Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató mindenkit arra biztat, hogy éljen az oltás lehetőségével, egyúttal hangsúlyozta, hogy a keleti oltóanyagokat is biztonságosnak tartja.

Mester-Horváth Nikolett

A kiskunhalasi kórház oltópontjain súlyos mellékhatásra még nem panaszkodtak

Fotó: Pozsgai Ákos

Már több mint kétezer, koronavírus elleni vakcinával beoltott ember oltás utáni reakcióiról rendelkezik adatokkal a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórháza.

A halasi intézmény oltópontjain eddig túlnyomó többségben egészségügyben dolgozókat oltottak be Pfizer-Biontech-, valamint szociális otthonban ápoltakat és dolgozókat Moderna-vakcinával.

– Az első oltás után három, illetve négy hét múlva, amikor a második körre jönnek az emberek, kikérdezzük őket, hogy voltak-e tüneteik és ha igen, milyen súlyosak. A második körös oltás után pedig két-három héttel telefonon érdeklődünk a reakciókról – számolt be az adatgyűjtés menetéről dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató.

Az eddig begyűjtött adatok alapján elmondható, hogy az első vakcina beadását követően

a megkérdezettek körülbelül tíz százalékánál jelentkezett valamilyen oltási reakció.

Ezek legnagyobb része vállfájdalom és bőrpír volt, egyetlen embernél jelentkezett magas láz, és az is 24 órán belül megszűnt. A második oltás felvétele sem váltott ki jelentősen magasabb számban reakciókat, de például gyakoribb volt a hőemelkedés, alacsonyabb az izomfájdalom. Összességében pedig elmondható, hogy mindenkinél egy napon belül megszűntek a tünetek. Súlyos mellékhatásokról sem az első, sem a második vakcina beadása után nem számoltak be a megkérdezettek.

Dr. Szepesvári Szabolcs elmondta továbbá, hogy azért döntöttek úgy, létrehoznak egy ilyen adatbázist, hogy legyen hiteles forrása a magyarok oltási reakcióinak.

– Fontos, hogy ne csak nemzetközi számokra tudjunk hagyatkozni, mert azáltal, hogy a szomszédunk, a testvérünk, a barátunk reakcióiból áll össze a statisztika, sokkal kézzelfoghatóbbá válik az oltások megbízhatósága

– hangsúlyozta.

A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy jól látszik, a védőoltások nélkül a járványt nem lehet megállítani. Arra biztatja a lakosságot, hogy mihamarabb regisztráljanak az oltásra, mert minél tovább húzzák az emberek ennek megtételét, annál tovább húzódik a járvány is, pedig – ahogy ő fogalmaz – nincs idő várakozni.

A kiskunhalasi kórház oltópontjain súlyos mellékhatásra még nem panaszkodtak
Fotó: Pozsgai Ákos

– Különösen fontos lenne ez, mert úgy tapasztaljuk, hogy a harmadik hullám lefolyása mintha súlyosabb lenne, a betegszámok is nagyon emelkednek. Ez valószínűleg két okra vezethető vissza: jelentősen csökkent az emberek egészségügyet tájékoztató felelőssége, nem szólnak a háziorvosnak, hogy elment a szaglásuk és nem szólnak azoknak sem, akikkel találkoztak közvetlen a tünetek megjelenése előtt, pedig ennek nagyon komoly fékező hatása lenne a járvány terjedésére. A másik ok pedig a hazánkban is megjelenő brit koronavírus-mutáció – részletezte az okokat a főigazgató.

Bár ő maga is sok kételkedő üzenetet kap, dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató véleménye szerint mind az orosz Szputnyik V, mind a kínai Sinopharm vakcinája biztonságos. Kiemelte, hogy a szerb kollégákkal történt egyeztetések alapján is elmondható: a keleti vakcinák kapcsán sem számoltak be attól eltérő oltási reakcióktól, mint amiket a nyugatiak esetében tapasztaltak. A főigazgató azt tanácsolja, ne féljenek az emberek ezekkel a vakcinákkal beoltatni magukat, és bízzanak az orvosokban, hogy el tudják dönteni, melyik páciensük melyik vakcinával oltható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában