beruházás

2021.03.12. 11:30

A védőnői szolgálat épülete is megújul Kunadacson

A vírusjárvány ellenére sem szünetel a munka Kunadacson. A minap vehették birtokba a gyermekek a művelődési ház szomszédságában lévő játszóteret és átadták a Saját Termék Boltot. Rövidesen indul a védőnői és fogorvosi szolgálat épületének korszerűsítése is.

Gulyás Sándor

A művelődési ház szomszédságában lévő új játszóteret boldogan vették birtokba a kunadacsi gyermekek

Fotó: Gábor János

A település önkormányzata 6,1 millió forintot költött a játszótér rekonstrukciójára. A költségek nagy részét a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 4,5 millió forint támogatás fedezte. A rendelkezésre álló összegből játszóvár épült, mérleg- és kombinált hintát telepítettek a szakemberek.

– Az idei esztendő első beruházása a védőnői és fogorvosi szolgálat épületének korszerűsítése lesz. A fejlesztést a Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések pályázatán elnyert 30 millió forintból és saját forrásból valósítjuk meg. A rendelkezésre álló keretből futja a nyílászárók, fűtésrendszer cseréjére, a falak és a födém szigetelésére, a létesítmény belső átalakítására és részleges akadálymentesítésére – mondta el hírportálunk érdek­lődésére Farkas Ildikó polgármester.

A hónap elején nyitotta meg kapuját az önkormányzat boltja, ahol a Kunadacsi Paprika Nonprofit Kft. termékeit, többek között szárított fűszerpaprika-őrleményt, szárított zöldségeket, szárított gyümölcsöket, csalamádét, paprika- és szilvalekvárt lehet kapni.

– A tavalyi évben belügyminisztériumi támogatásból újult meg a százszázalékos önkormányzati tulajdonú paprikaüzemünk. A fejlesztésre 23 millió forintot költöttünk.

A beruházás keretében egy háromszáz négyzetméteres fedett csarnokot építettünk, három szárítókamrát, hővisszanyerő berendezést szereztünk be, illetve új paprikamalmot állítottunk hadrendbe.

Sikeresnek bizonyultak a magyar falu programos pályázataink is, melynek köszönhetően elkészült a művelődési ház és a könyvtár fűtéskorszerűsítése, az orvosi rendelő korszerűsítése, és a rendelő új eszközhöz is jutott, valamint újra cseréltük a tanyagondnoki szolgálat járművét. Negyven négyzetméteres alapterületű kültéri sportpark épült községünkben, folyatódtak az út- és járdaépítések, valamint megújult a csapadékvíz-hálózat egy része – fogalmazott a polgármester.

A munka idén sem áll meg, hiszen van bőven elvégzendő feladata a kunadacsi önkormányzatnak. A tervezett fejlesztéseket elsősorban pályázati forrásból kívánják megvalósítani.

– A közeljövő tervei között szerepel a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő termelői piac bővítése, a művelődési ház és a könyvtár felújítása, a beltéri utcák aszfaltozása. Nagy feladatnak ígérkezik a Kunadacs és Szabadszállás közötti mezőgazdasági összekötő út rendbetétele. Korszerűsíteni kívánjuk sportcsarnokunkat, tizennégy egységgel bővítenénk térfigyelőkamera-rendszerünket. Ez utóbbira a LEADER-programban nyertünk támogatást. Régi álmunk, hogy szociális otthont hozzunk létre településünkön, kielégítve a helyben és a térségben mutatkozó igényeket – fűzte hozzá Farkas Ildikó polgármester.

A művelődési ház szomszédságában lévő új játszóteret boldogan vették birtokba a kunadacsi gyermekek
Fotó: Gulyás Sándor

A civilek is sikeresek voltak

Tavaly a Magyar Falu Program keretében három civil szervezet jutott támogatáshoz Kunadacson. Hatmillió forintot nyert a Róna Vadásztársaság a vadászház tetejének felújítására, 1,5 millió forintot a Kun­adacsi Sportegyesület sporteszközök beszerzésére. A helyi közösségi életet meghatározó, a hagyományokat, értékeket megőrző programok megvalósítására az Összefogás Kunadacs Jövőjéért Egyesület ugyancsak 1,9 millió forintot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában