Kecskemét

2021.03.11. 06:55

A határidő előtt végeznek a Zrínyi belső homlokzatának felújításával

Jó másfél hónappal a határidő előtt végezhet a Free Line Kft. a belső homlokzati munkálatokkal a kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskolában, rajtuk már nem fog múlni, hogy a gyerekek április 7-től újra korlátlanul kint lehessenek az udvaron.

Hraskó István

A belső udvari részen teljes hőszigetelés és festés történt

Fotó: Hraskó István

A Zrínyi iskola épületének állapota 2019 nyarán a kecskeméti közélet egyik legfelkapottabb témája lett. Sok szülőnél telt be végleg a pohár, amikor leszakadt a vakolat az épület külső oldalán, és omlásveszély miatt elkerítették az érintett szakaszt. A szülők felháborodásuknak először a közösségi oldalon adtak hangot, majd a tanévkezdés előtt tüntetést szerveztek a főtérre. Sokan szóvá tették, miért kellett eddig a helyzetig várni, hiszen már nagyon régóta rossz állapotban van az iskola, amit folyamatosan jeleztek is – de csak ígéretek voltak, miközben nem történt semmi.

Az iskola rég várt felújítása végül tavaly nyáron kezdődhetett meg. Nyílt közbeszerzési eljáráson a Free Line Kft.-t választották ki a munkálatok egy részére, melyek összköltsége bruttó 506 millió forint.

A Free Line feladata volt a hőközpont gépészeti korszerűsítése, a tornacsarnok tetejének szigetelése, újrafedése, több mint 200 ablak és ajtó cseréje a belső és a külső homlokzaton egyaránt, valamint a belső udvari részen a teljes hőszigetelés, festés, az öreg épületrész falainak utólagos vegyi falszigetelése és az akadálymentesítés. Szerződés szerint április végéig kell végezniük a munkával, de mint Király Józseftől, a cég ügyvezető-tulajdonosától megtudtuk – és a helyszínen személyesen meg is győződhettünk róla –, gyakorlatilag már készen is vannak, már csak az utolsó simítások, az összepakolás van hátra, majd következhet a műszaki átadás.

– Hatalmas munka volt, és az külön kihívást jelentett, hogy úgy kellett elvégeznünk, hogy az iskolában végig zajlott az oktatás. Örömmel tölt el, és büszke vagyok rá, hogy az iskolával folyamatosan egyeztetve, teljes egyetértésben mindent meg tudtunk oldani. Köszönjük a pedagógusoknak és a gyerekeknek is a türelmet, amit tanúsítottak

– nyilatkozta hírportálunknak Király József. Mint elmondta, a diákoknak többször szerveztek kis „tanulmányi bejárást”, hogy lássák, tulajdonképpen hogyan is történik egy ilyen felújítás, hogyan következnek egymás után a munkálatok. A tanulók közül sokakat is érdekelt mindez, a legkíváncsibb osztály rendszeresen kapott „szakmai idegenvezetést”.

A Free Line ügyvezetője az alagsori ebédlő felújítását is kiemelte, amire azért is nagy szükség volt, mert a falak szigetelés hiányában korábban átáztak, penészesedtek. Ezt a problémát is sikerült megoldani, így az étkezés egészségesebb levegőjű helyiségben zajlik majd a jövőben.

Mint ismert, az iskolai nevelés-oktatás most tantermen kívüli, digitális munkarendben történik, jelen állás szerint a diákok a tavaszi szünet után, április 7-én térhetnek majd vissza az iskolákba. Király József kijelentette, a zrínyis gyerekek akkor már egész biztosan birtokba vehetik majd az udvart.

Az épület külső, utcai homlokzatának felújítása nem a Free Line feladata. A Kecskeméti Tankerületi Központ erre egy meghívásos közbeszerzést írt ki, de mint arról tavaly júliusban beszámoltunk, eredménytelenül zárult, mert ugyan három cég is adott be pályázatot, de hiányosan töltötték fel a dokumentumokat az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe, a hiánypótlást pedig nem teljesítették. Új közbeszerzési eljárást írt ki a tankerület, és ez már eredményes volt. A nyertes Hőenergia-Plusz Szolgáltató Kft. újítja fel az utcai homlokzatot, cseréli ki a függő ereszcsatornákat és a zárópárkányokat, javítja a díszes ablakkeretezéseket és a homlokzati felületek vakolatdíszeit. A két fakaput és a bejárati acélszerkezetű kaput is felújítják, valamint az étkezőben és a közlekedőfolyosón új szellőztető, páramentesítő rendszert építenek be.

A belső udvari részen teljes hőszigetelés és festés történt
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában