magyar falu program

2021.03.09. 11:27

A madarasiak sikeresen pályáztak a járdafelújításra is

A tavalyi évben több, évek óta húzódó pályázat építőipari munkálatai fejeződtek be sikeresen Madarason. Ezekből három a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül, összesen közel 400 millió forintos támogatásból valósult meg. A Magyar Falu Programban sikeresen pályáztak járdafelújításra és szolgálati lakás kialakítására, összesen mintegy 35 millió forintos támogatást hívtak le ezekre a projektekre, továbbá a Vidékfejlesztési Programban 23 millió forintból egyebek mellett megvalósult a piactér kialakítása is.

Márton Anna

Idén is folytatni akarják a járdák felújítását, és a kálváriát is szeretnék rendbe tenni

Fotó: Márton Anna

Megkezdődtek a munkálatok a Madarászpuszta tanyák felé vezető úton. Az önkormányzat vezetésével ismételten összefognak a helyi gazdák és a termelőszövetkezet, hogy a község határában a stratégiailag jelentős utakat alkalmassá tegyék a biztonságos közlekedésre a tavalyi évhez hasonlóan. A Madarászpuszta tanyák kereszteződésében és a buszmegállónál az új közvilágítás is elkészült. További dűlőutak javítása is megvalósul még a tavaszi mezőgazdasági munkálatok előtt – tájékoztatta hírportálunkat Balla Csaba polgármester, aki szólt arról is, hogy az önkormányzat megcsinálja a felrakodást a tavaly vásárolt gépekkel, amire összesen 100 millió forintot költhettek.

A dűlőút mentén a vízelvezető árkokat mélyítik, kitakarítják, és ehhez igazítják a közlekedési utakat, hogy akár nagyobb esőzés után is biztonságosan lehessen közlekedni, és az út minősége ne károsodjon.

– Zajlik a munka az ipari park területén is. Ehhez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatból 50 millió forintot nyert a település néhány évvel ezelőtt. A jogszabályban meghatározott lehetőséggel élve további pluszpénz lehívása van folyamatban, ugyanis az építőipari árak jelentős mértékben emelkedtek a pályázat beadását követően. Az ipari park kialakításával az a célunk, hogy gazdasági társaságok települjenek a falunkba, munkahelyeket teremtve ezáltal az itt élőknek – részletezte a polgármester.

A településen a térkőüzem és lakatosműhely kialakítása is javában zajlik. A közfoglalkoztatási Start mintaprogram keretében jóváhagyták az üzem mellett lévő sarki ingatlan megvásárlását. Ezen ingatlan első részében szolgálati lakást alakítanak ki, a hátsó gazdasági épületrészek pedig a telephez lesznek csatolva.

– Reményeink szerint nyárra a teljes felújítás elkészül. Ezenfelül az idei évben tervezzük még egy közterületi parkoló megépítését saját magunk által gyártott térkövekkel. Elvileg az önkormányzat és egy vállalkozó közösen építené meg ezt a több mint 400 négyzetméteres felületet, még egyeztetünk a részletekről – hangsúlyozta a polgármester.

Tavaly a Magyar Falu Program keretében több sikeres pályázaton vett részt a település. Jelenleg zajlik a járdaépítés a falu központjában az általános iskola és a Latinovits park mellett, amelyre 5 millió forint pályázati forrás érkezett.

– Idén is folytatni szeretnénk a járdafelújítási programot, a Belügyminisztérium pályázatán és a Magyar Falu Programban is pályázni fogunk. A Kossuth utcánk felújítását is pályázati forrásból tervezzük. Továbbá az egyházzal és a faluban élő egyházi tagokkal, hívőkkel közösen a kálvária teljes körű felújítása is tervben van, ami a falunak egyházi nevezetessége és büszkesége lenne. Több éve elhanyagolt állapotban van, most szeretnénk méltóképpen felújítani, a stációkat rendbe hozni, a megrongálódott szobrokat és kereszteket visszaállítani, új kerítéssel körbekeríteni és fákat ültetni – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy a Magyar Falu Programban sikeresen pályáztak szolgálati lakás kialakítására, melyre 30 millió forintot fordíthatnak idén. Reményeik szerint az év végére befejeződik a két lakást tartalmazó épület felújítása.

Idén is folytatni akarják a járdák felújítását, és a kálváriát is szeretnék rendbe tenni
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában