nagykőrös / videóval

2021.02.17. 06:55

Transzparens figyelmeztet az úthibákra a 441-es főúton

Transzparenssel fejezte ki elégedetlenségét valaki a 441-es számú főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszának aszfaltminőségével kapcsolatban. Megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy tervezik-e az aszfaltburkolat javítását, esetleg cseréjét. Mint megtudtuk, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. már a felújításra vonatkozó kiviteli terveket készíti.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Életveszélyes út feliratú, egy leszúrt karóhoz és a távvezeték tartóoszlopához rögzített transzparens jelent meg a napokban a 441-es számú főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszán, a Pest megye táblánál. A kiírást vélhetően egy, az út Pest megyei szakaszának állapotát megelégelő autós helyezte ki, utalva az aszfaltburkolat minőségére.

Megkerestük kérdéseinkkel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t az esettel kapcsolatban. Azt kérdeztük a fenntartótól, hogy érkezett-e bejelentés hozzájuk a szakasz állapotáról, tervezik-e javítani az út minőségét, a tények alátámasztják-e a kiírást, vagyis történt-e már baleset az út állapota miatt.

– Illetékes ceglédi mérnökségünk az elmúlt években a melegaszfaltos javításai nagy részét a 441-es főúton végezte. 2019 óta a főút Pest megyei szakaszán összesen közel 700 tonna melegaszfaltot használtunk fel, kiemelt figyelmet fordítva a Nagykőrös és a megyehatár közötti részre, így a bedolgozott mennyiségek nagyobb része is ide került. A főút teljes körű felújítására vonatkozóan már vannak előkészületek: az engedélyezési terveket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elkészítette, az építési engedély is rendelkezésre áll, jelenleg a kiviteli tervek készítése van folyamatban – közölte megkeresésünkre a társaság. Mint írták, az elmúlt hetek rendkívül csapadékos, változékony és szélsőséges időjárása, a fagyási és olvadási ciklusok gyakori váltakozása az országos közutakon, így a 441-es főúton is kedvezett a burkolathibák kialakulásának.

Szakembereik pénteken kezdték el a téli időszaknak megfelelő ideiglenes, után­tömörödő hidegaszfaltos javítási munkákat, melyek várhatóan a jövő hét folyamán fejeződnek be.

– A 441-es főút prioritással rendelkezik a ceglédi mérnökségünk üzemeltetési és fenntartási sorrendjében, így az előző évekhez hasonlóan minden rendelkezésünkre álló forrásunkat figyelembe véve végezzük a burkolatjavítási beavatkozásokat. Ugyanakkor arra kérjük az autósokat, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a szakaszon érvényben lévő sebességhatárokat betartva közlekedjenek. A Katonatelep és Nagykőrös közötti szakaszról 2020-ban öt, míg az idei évben eddig egy úthibával kapcsolatos kárigény érkezett társaságunkhoz – írja a Magyar Közút közleménye.

Ezt a transzparenst tették ki a napokban a 441-es számú főút Kecskemét–Nagykőrös közötti szakaszához
Fotó: Horváth Péter

Elindult a fejlesztés előkészítése

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a 441-es számú főút Kecskemét elkerülő–­Nagykőrös szakasz fejlesztésének előkészítését, környezeti hatástanulmány, tanulmányterv, engedélyezési és kiviteli terv készítését rendelte el: 7,29 kilométer hosszon 2x1 sávos 11,5 tonna burkolatmegerősítést, 2,79 kilométer hosszon 2x2 sávra szélesítést. Az előkészítési feladat keretében tanulmányterv, környezeti hatástanulmány, engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, valamint az engedélyek beszerzése történik meg. Az előkészítés során a csomópontok felülvizsgálatát, korszerűsítését, átépítését, buszmegállók felülvizsgálatát, a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételrendszerének javítását is el kell végezni – áll a NIF projektleírásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában