Kiskunhalas

2021.02.08. 11:30

Öt kutya már gazdára talált a kezdeményezésnek köszönhetően

Tavaly novemberben döntött úgy dr. Ladóczki Mária, hogy Bolhabuszok néven kezdeményezést indít a Facebookon. A kiskunhalasi hölgy célja, hogy segítsen örökbefogadókat találni a halasi gyepmesteri telepen élő gazdátlan kutyáknak. Az állatokról készült fényképekkel, videókkal és részletes leírásokkal hívja fel az emberek figyelmét a szerető otthonra váró ebekre. Pár hónap alatt már öt kutya talált gazdára a kezdeményezés segítségével.

Mester-Horváth Nikolett

Ladóczki Máriának saját bevallása szerint naponta születik új, innovatív ötlet a fejében, és mindig az motiválja, hogy jót tegyen. Ő maga is volt ideiglenes befogadója a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület és a Mancs a kézben Kutyamentő Alapítvány állatainak. Balvin nevű kiskutyája is egy ilyen időszakosnak indult befogadásból lett végül családtag.

– Láttam, milyen változáson mennek keresztül ezek az állatok a szerető közegben. Innen jött az ötlet, hogy jó lenne minél több nehéz sorsú ebnek segíteni, megnézi, kik is vannak a gyepmesteri telepen. Én ugyanis tisztában voltam vele, hogy önkormányzati feladat a kóbor ebek begyűjtése, de azt például nem tudtam, hol van pontosan a gyepmesteri telep – idézte fel a motivációját, hozzátéve, hogy a halasi önkormányzat a nulladik pillanattól kezdve nagyon barátságos és segítőkész volt vele.

Ladóczki Mária kihasználva a közösségi oldalak erejét, Bolhabuszok néven indított egy Facebook-oldalt, ahol a gyepmesteri telepen élő kutyákról készített fényképeket, videófelvételeket és részletes leírásokat tesz közé.

– Hiszek a kapcsolatok erejében, és látom, hogy az emberek szeretnek segíteni.

Nem csinálok nagy dolgot, csupán láthatóvá teszem azt, ami eddig láthatatlan volt.

Bemutatom azokat a kedves állatokat, akik szerető gazdira várnak. Dusnoki András gyepmesterrel mindig egyeztetek, hogy vannak-e bent új kutyusok, akiket bemutathatok az oldalon, illetve a már régebb óta ott élőkről készítek újabb felvételeket, és összekötöm az érdeklődőket Andrással – mondta. Kiemelte továbbá, hogy valódi összefogás alakult ki a Bolhabuszok körül, ugyanis a Kiskunhalasi Állatotthon, az Állatvédő Egyesület, és a Mancs a kézben Alapítvány is pozitívan fogadták a kezdeményezést és abszolút partnerként kezelik.

Emellett a ­kiskunhalasi önkormányzattal is szoros együttműködése van a Bolhabuszoknak, ennek egyik legfontosabb hozadéka, hogy az örökbefogadási szerződést az eddigieknél komolyabb feltételekhez kötik. A leendő gazdának például ­ivartalanítási kötelezettsége van, emellett vállalják, hogy a jó gazda gondosságával figyelnek az állatra az élelmezéstől a mozgáson át az egészségügyi ellátásig.

– Fontos kritérium volt még számomra, hogy visszaellenőrizhető legyen, hova került a kutya,

kapjunk róla hírt időnként. Amennyiben pedig nem teljesülnek a szerződésben foglalt feltételek, jogosultak vagyunk az eb visszavételére. Illetve a szerződés értelmében, ha a gazda nem tudja tovább tartani a kutyát, akkor nem szélnek ereszti, hanem visszahozza a telepre – részletezte a szabályokat Ladóczki Mária.

Ladóczki Mária mindent megtesz azért, hogy örökbefogadókat találjon a gazdátlan kutyáknak
Fotó: Petőfi Népe

A nagy testű vagy épp nehezebb természetűnek tartott fajták hosszabb időt töltenek a gyepmesteri telepen, kevésbé népszerűek az örökbefogadók között, ezért az ő mozgásigényük kielégítésére – hisz nincs lehetőség sétáltatni őket – egy kifutó épül majd a gyepmesteri telepen. Ladóczki Máriának pedig további ötletei, tervei vannak az ebek védelmének, jóllétének megteremtésére.

– Nagyon hasznos lenne egy állatrendőrség,

hiányolom a használható törvényi szabályozást az állategészségügyre vonatkozóan. Emellett jó lenne társadalmi szinten a tudatosságra nevelésre. Szeretnék tovább több ideiglenes gazdit találni. Egy számlaszámot is létrehozok majd, ahova a támogatók utalhatnak összeget, amiből például a kutyák ivartalanítását tudnánk finanszírozni. Igyekszek – első körben – helyi szinten mindent megtenni az érdekükben – avatott be terveibe Ladóczki Mária.

Megtudtuk tőle továbbá, hogy november óta a Bolhabuszok segítségével már öt kutyának sikerült örökbefogadót találni. – Megható érzés, hogy a kezdeményezés nélkül valószínűleg ezek az ebek nem találtak volna gazdára. Nem is tudom, mikor éreztem utoljára olyan boldogságot, mint akkor, amikor az egyik örökbefogadó küldött egy képet a karácsonyfa alatt játszó kutyusról, akit pár hete még a telepen, a rácson keresztül fotóztam. Most pedig családja és otthona van – számolt be a kezdeményezés megható eredményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában