bács-kiskun / videóval

2021.02.19. 06:55

Mindenki segíthet a fecskék védelmében

Közeledik a tavasz, ami azt jelenti, hogy hamarosan visszatérnek hazánk költőmadarai, köztük is a fecskék, amelyek száma az elmúlt években a felére csökkent. A madarak segítéséről és védeleméről állított össze néhány tanácsot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megállítása, és a madarak védelme közös érdekünk – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő védekezésben rendkívül fontos szerepük van a fecskéknek is, hiszen a becslések szerint

minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Az egyesület szerint a fecskefajok megfeleződésének hátterében több ok is állhat:

  • az élőhelyek átalakítása, például a fészkelőhelyek megszűnése, a táplálék csökkenése. például háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, a túlzott kemizálás vagy a nem megfelelően végzett szúnyogirtás
  • a klímaváltozás, például tavasszal kevesebb csapadék esik és nincs kellő mennyiségű sár a fészkek építéséhez
  • a fecskefészkek tömeges leverése, a madarak elüldözése és akár megölése
  • Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább 2 millió kilogramm, azaz 2 000 tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad.

    Fészkét építi egy füsti fecske
    Fotó: Komka Péter / MTVA

    Ahhoz, hogy megállítsuk az állománycsökkenést, védenünk kell a meglévő, aktív természetes fészkeket és telepeket. Mindez nem csak azért fontos, hogy a fecskék száma ne csökkenjen, hanem mert a műfecskefészkek kihelyezése ott a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé építjük.

    A fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkek egész évben védettek, a leverésük egész évben tilos!

    Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1. és március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak.

    Költési időszakban, április 1. és október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyezhető!

    Fészekleverés esetén néhány soros e-mailben és fotókkal bizonyítva, tájékoztassuk a hatóságot – kéri az egyesület.

    A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint, a telepesen költő, jellemzően lakó- és középületlakó molnárfecskék esetében lehetőség van mesterséges telepek kialakítására.

    A lábazaton álló műfészektelepek alkalmasak az útban lévő fecskefészkek áttelepíthetésére az épületekről úgy, hogy a madarak ne veszítsék el a költőhelyüket, és évről évre visszatérhessenek. Erről a lábazaton álló műfészektelepről készített videót az egyesület.

     

    Az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogás fecskepelenka felszerelésével jelentős mértékben vagy teljesen kiküszöbölhető. Ez az eszköz egy fészkenként legalább 30x20 centiméter körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

    A fecskéknek nem csak műfészkekkel tudunk segíteni, hanem sárgyűjtőhelyek kialakításával is. Ezeket a helyeket, fontos, hogy olyan, hely közelében alakítsuk ki, ahol a fecskék fészkelnek vagy ahol gyakran megfordulnak.

    Képeink illusztrációk.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában