egészségügy / GALÉRIÁVAL

2021.02.06. 06:58

Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Javában tart az új egynapos sebészeti egység építése a kecskeméti megyei kórház területén, lassan födém kerül a második szintre is.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Egy uniós projekt keretében 17 fekvőbeteg-ellátó intézménynél, összesen 19 helyszínen önálló, legalább négy orvosi szakmát érintő korszerű egynapos sebészeti részleget alakítanak ki országszerte. A fejlesztés általános célja, hogy az aktív ellátásban rendelkezésre álló egynapos sebészeti kapacitások jelentősen bővüljenek.

Nem marad ki ebből a kecskeméti megyei kórház sem, mint az Országos Kórházi Főigazgatóságtól megtudtuk, az itteni kivitelezésre nettó 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg magában foglalja az épület, és körülötte az utak, parkolók kialakítását is. Az új egység a Csabay Géza körúton, az új parkolók melletti eddigi üres kórházi területen épül.

– A technológia rohamos fejlődésének, a műszeriparnak és az anyagkutatásoknak köszönhető minimál invazív eljárások és modern műtéti feltételek lehetőséget adnak arra, hogy a betegek minél hamarabb vissza tudjanak térni a munka világába.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülmények között – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.

A minimál invazív sebészet és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma szerte a világban növekszik, csökken a szükséges kórházi tartózkodás ideje, kevesebb a komplikáció, és gyorsabbá válhat a gyógyulás – közölte megkeresésünkre az Országos Kórházi Főigazgatóság.

A kecskeméti egynapos sebészeti egység 1400 négyzetméter alapterületen, három szinten épül fel. A teljes hasznos alapterület 2950 négyzetméter lesz.

Az első szint lesz a betegfogadó, itt fog elhelyezkedni öt vizsgáló a kiszolgálóhelyiségeivel, valamint 19, a kor követelményeinek megfelelő, többségében kétágyas kórterem. Mindegyik egyedileg szabályozható hűtő-fűtő rendszerrel, valamint saját vizesblokkal rendelkezik majd. A második szinten három modern, tágas műtő, két gasztroenterológiai vizsgáló, valamint tárgyaló, orvosi szobák, öltözők és pihenők készülnek el. A harmadikon, a tetőtéri szinten a gépészet kap helyet.

Az építkezés tavaly november közepén kezdődött el. Jelenleg a szerkezeti kialakítások zajlanak, már jól körvonalazódik az épület nagysága, és lassan födém kerül a második szintre is. Idén nyáron várhatóan tető alá kerül az egész épület és kezdődhetnek a belső munkálatok. Az építkezés befejezése a tervek szerint 2022 tavaszán várható – írta szerkesztőségünknek az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában