Eddig hét ellátott és egy dolgozó hunyt el a halasi Bárka otthonban

Újabb adatok láttak napvilágot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő, kiskunhalasi székhelyű Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézményben a kitört Covid-19 járvány kapcsán. Bányai Gábor országgyűlési képviselő közösségi oldalán tudatta, hogy közvetlen tájékoztatást kért az intézményben terjedő járványhelyzetről.

Pozsgai Ákos

Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény

Fotó: Pozsgai Ákos

A Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézményhez összesen tíz, ápolást-gondozást nyújtó telephely tartozik, közülük, az intézmény székhelyén, Kiskunhalason, a Kőrösi úti otthonban 308 pszichiátriai betegséggel és fogyatékossággal élő ember számára biztosítanak elhelyezést és 188 fő dolgozik az otthonban. Nem „zárt” intézményről van szó, ahol azonban a többi szociális intézményhez hasonlóan látogatási és kijárási tilalom van érvényben.

Jelenleg sajnálatos módon, a megelőző óvó-védőintézkedések és a higiénés protokollok betartása mellett is, érintetté vált a Covid-19 megbetegedésben a kiskunhalasi intézmény, ahol hét ellátott gondozott és egy dolgozó hunyt el eddig a vírus következtében.

A február 5-ei adatok szerint 25 ellátottat ápoltak koronavírussal a kórházban.

A dolgozók közül jelenleg 55 fő van táppénzen és közülük 36 fő Covid-19 tesztje pozitív jelenleg is.

Eddig 28 dolgozó gyógyult meg. Az intézményi ellátottak és a dolgozók a járvány kitörése miatt nem kaphatták még meg a védőoltásokat – írta közösségi oldalára kitett közleményében Bányai Gábor.

A képviselő közleményében leírja, hogy az intézmény heti rendszerességgel teszteli a dolgozókat, akik megfelelő óvó-védő felszereléssel, védőeszközzel vannak ellátva.

– Védőköpeny, védőkesztyű, orvosi és FFP2 maszkok, ezen felül az izolációs részlegen védőoverál és védőpajzs is áll a munkavállalók rendelkezésére. A rendszeres és folyamatos fertőtlenítés mellett beszerezték és használják is az ellátási egységekben a hét darab fertőtlenítő germicid lámpát, továbbá egy darab felület- és helyiségek fertőtlenítésre szolgáló, hidegködképző ködgenerátor készüléket. A járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök folyamatosan rendelkezésre állnak – tette hozzá a politikus.

Emlékeztetett: az intézmény a világtól kissé elzárt része világunknak. Az ott ápoltak mentális állapota miatt sokkal nehezebb bárminemű védekezés végrehajtása és egymás védelme is.

A képviselő szerint kész csoda, hogy eddig még nem tört ki a járvány az intézményben,

ahol a dolgozók nehéz körülmények között, hősiesen helytállnak és mindent megtesznek a rájukbízottakért.

– Minden elismerést – az anyagiakon túl is, mert ez a munka szinte megfizethetetlen – megérdemelnek a közösségeinktől – fogalmazott közleményében a politikus, aki azt kérte, hogy aki teheti, segítse adományokkal az intézmény dolgozóit, az ellátottakat ezekben a különösen nehéz napokban, saját maga is erre készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában