Az idősotthonok lakóinak többsége kéri a védőoltást

Egyre több súlyos állapotú beteget kezelnek a kiskunhalasi Mobil Járványkórházban. Közben a kiskunhalasi, kiskunmajsai és környékbeli idősotthonok és szociális intézmények többségében már megkapták a bentlakók és a dolgozók a második védő­oltásukat is.

Pozsgai Ákos

Budapest, 2021. február 25. Hargita János, az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórház és Szakrendelõ fõorvosa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával oltja be Bendek Gézát az ÉKC Új Szent János Kórházban 2021. február 25-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: Illusztráció

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Egyre több a koronavírus-fertőzött betegünk, akik súlyos állapotban kórházi kezelésre szorulnak – közölte dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, aki arról számolt be, hogy tartósan száz fölött van a betegek száma a kiskunhalasi Mobil Járványkórházban.

– Vegyük komolyan a korlátozó szabályokat, viseljük a maszkot mindenhol, ha felmerül, hogy megfertőződtünk a koronavírussal, maradjunk otthon, szóljunk a háziorvosunknak, végeztessük el a tesztet – javasolja Szepesvári Szabolcs, aki arra is felhívta a figyelmet, ha valakinek pozitív lesz a koronavírus-tesztje, az gondolja végig, kikkel találkozott, majd hívja fel, tájékoztassa őket, mert ha nem sikerül megállítani a vírus rohamos terjedését, komoly áldozatokkal fizetünk érte.

Bács-Kiskun megyében szerdán, egy nap alatt rendkívüli mértékben megugrott

az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, 223 főnél mutatták ki a fertőzést.

Közben rohamtempóban folyik az idősotthonokban és szociális intézményekben lakók és dolgozók beoltása. A kiskunhalasi, kiskunmajsai és környékbeli településeken is az érintettek többsége már megkapta a második védőoltást is. A kiskunhalasi Nyúl utcai Idősek Otthona, Időskorúak Gondozóházában a gondozottak 96, míg a dolgozók 80 százaléka kérte és kapta meg a vakcinát – közölte érdeklődésünkre Juhász György, a Halas Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ igazgatója, aki elmondta, hogy az intézmény halasi központjában egy, míg a kisszállási telephelyén két fő hunyt el a koronavírus szövődményeiben az elmúlt egy év alatt.

A szolgáltató központhoz tartozó kiskunhalasi, kisszállási, tompai, harkakötönyi telephelyeken összesen 28 gondozott személy és 14 dolgozó kapta el a koronavírus-fertőzést.

– A korábban elkezdődött fejlesztések kivitelezését a járvány lassította, egy időben le is kellett állni azokkal. A Ván Benjámin utca 11. szám alatti telephelyünkön jelenleg is folyamatban van a hajléktalanok éjjeli menedékhelyének és nappali melegedőjének kialakítása – tájékoztatott az intézmény vezetője.

Dr. Kiss Melinda, a Kiskunmajsai Járási Hivatal vezetője a közmédia műsorában elmondta, hogy

a Kiskunmajsai járás területén az idősotthonokban januárban elkezdődtek az első körös oltások, múlt héten pedig már megtörténtek a második körös oltások is.

– Ez azt jelenti, hogy múlt hét csütörtökön Jászszentlászlón, az Alapszolgáltatási Központban 21 fő oltása történt meg, illetve pénteken három helyszínen oltottak párhuzamosan, a szanki idősek otthonában, illetve a Menedékváros Családok Átmeneti Otthonában, valamint a hajléktalanszállón, valamennyi helyen magas volt a részvételi arány – mondta a hivatalvezető, aki arról is beszámolt, hogy nagyon sok pótigény érkezett be az intézményektől, ami azt jelenti, hogy azok is, akik korábban egy kicsit is kételkedtek a védőoltás felvételében, most mégis úgy döntöttek, élnének a lehetőséggel.

– Be fogjuk szerezni az oltásokat, és el fogunk menni minden egyes intézménybe, ahol megkapják a vakcinát azok is, akik korábban nem igényelték – tette hozzá Kiss Melinda, aki szerint az idősek megfelelő komolysággal kezelik a helyzetet. Mindenkinek azt ajánlja, hogy tájékozódjon az oltási lehetőséggel kapcsolatban, aki teheti, az mindenképpen regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon és éljen az oltás lehetőségével.

A kiskunmajsai Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény is az első körös oltottak között lett volna, viszont sajnos több pozitív eset is volt az intézményben, így meg kellett várni, míg az előírt karanténidőszakok lejárnak, amelyek múlt hét pénteken leteltek, és így az első adandó alkalommal, ezen a héten kedden megkezdődtek az első körös oltások az intézményben – mondta el az M1 műsorában Fürdős Ferenc intézményvezető, aki hozzátette, hogy 88 lakóból 78-at oltottak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában