kétszázéves fa

2021.02.01. 20:00

Az Év Európai Fája versenyen szerepel a mélykúti júdásfa

Tizennégy ország fái versenyeznek az Év Európai Fája címért. Magyarországot a 2020-as Év Fája verseny győztese, a mélykúti júdásfa képviseli. A fákra hétfőtől február utolsó napjáig lehet voksolni.

Tapodi Kálmán

A mélykúti júdásfa életkorát több mint 200 évre becsülik. Az is kisebb csoda, hogy a mélykúti templom északi oldalán ennyi időn át életben maradt a fa

Fotó: Dora Tibor

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult, a kezdeményezéshez azóta számos ország, közöttük hazánk is csatlakozott. Magyarországon az Év Fája versenyt 2010 óta szervezi meg az Ökotárs Alapítvány. 2011-ben először az országos győztesek az Európai Év Fája címért is versenyezhettek egymással.

A tavalyi hazai verseny győztese a mélykúti templomdombon álló júdásfa lett, az online szavazáson kapott 5091 szavazattal. Az év fája jutalma egy speciális kezelésre feljogosító utalvány volt, de a városmarketing szempontjából is remek alkalom volt a verseny.

A mélykúti júdásfa életkorát több mint 200 évre becsülik, de a kora tavasszal virágerdőbe boruló fa a mélykútiak büszkesége. Magoncai több portát is díszítenek a kisvárosban, de a településről elszármazottak is vittek már magukkal a fa utódaiból.

– Igazából senki sem tudja ennek a két nagyobb törzsből szerteágazó fának az életkorát. A szakemberek szerint is több mint kétszáz éves lehet ez a gyönyörű júdásfa, amire minden mélykúti büszke – nyilatkozta hírportálunknak Kovács Tamás polgármester, aki reméli, hogy az európai mezőnyben is jól szerepel majd a júdásfa, de ehhez szükségesek lesznek a hazai voksok is.

A júdásfa igen előkelő társaságba került, hiszen a Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Királyság versenyének győzteseivel

mérettetik meg az európai elsőségért.

A szavazás február 1-jén indult és február 28-ig lehet leadni a voksokat a www.treeoftheyear.org oldalon. A szavazás szabályairól is ott található részletes leírás, de arra felhívják a figyelmet: mindenki csak egyszer, személyes e-mail-címével szavazhat. A szervezők ellenőrzik az e-mail-címek érvényességét, és az érvénytelen címről érkező szavazatokat törölhetik.

A mélykúti júdásfa életkorát több mint 200 évre becsülik. Az is kisebb csoda, hogy a mélykúti templom északi oldalán ennyi időn át életben maradt a fa
Fotó: Dora Tibor

 

A város mértani közepén áll a mélykútiak büszkesége

A templom északi oldalán álló júdásfát valószínűleg azok a ferences rendi szerzetesek ültették, akik az 1760-as években érkeztek Szabadkáról Mélykútra. A néphitből álló legenda szerint a júdásfa virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. A júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő- és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában