KALOCSA

2021.01.20. 14:49

Vérplazmaadásra lehet jelentkezni

A Magyar Vöröskereszt helyi csoportja leveszi a mintát és regisztrálja a fertőzésen átesett személyeket.

Gábor János

Szeitzné Nyírő Csilla csoportvezető véradásra biztat

Fotó: Gábor János

Bár az országban már több helyen zajlik a vakcinázás, és küszöbön áll többféle védőoltás beszerzése is, a fertőzött, súlyos állapotban lévő Covid-betegeken még segíteni kell. Az ő gyógyításuk egyik legígéretesebb módszere az antitest-terápia, amihez a koronavírus tüneteiből felépült emberek vérplazmájára van szükség. Adományozásra minden véradáson lehet jelentkezni, hangsúlyozzák a Vöröskereszt szervezetei.

– Korábban is hirdettük már, hogy aki átesett a Covid-fertőzésen, és ilyen módon segíteni szeretne, az antitestek révén vérplazmaadással, az meg tudja tenni. Ehhez először jelezni kell, bármelyik véradáson, bárhol az országban, hogy emiatt szeretne vért adni – szögezte le Szeitzné Nyírő Csilla, a Magyar Vöröskereszt kalocsai csoportjának vezetője.

– A véradásokon a mintavétel történik meg, majd regisztráljuk, de magát a plazmaadást csak bizonyos helyeken, például Budapesten vagy Szegeden tudja megtenni – jelezte.

A szakember hozzáfűzte: két feltétele van a plazmaadásnak, az egyik a pozitív eredményű Covid-teszt, a másik pedig az, hogy az illető legalább három hete gyó­gyultnak számít. Ezek teljesülése után veszik le a mintát – például a kalocsai véradóalkalmakon is –, aztán később értesítik róla, hogy mely erre alkalmas helyszínen és milyen időpontban várják adományozásra. Szeitzné szerint egyébként a városban elég élénk az érdeklődés a segítségnyújtás ilyen formája iránt. Mint ismert: a fertőzésen átesett személyek vérplazmáját speciális antitest-terápia keretében tudják felhasználni súlyosabb állapotban lévő covidos betegek gyógyítására. A legközelebbi kalocsai véradást január 25-én, hétfőn, 9–13 óráig tartják a Hunyadi utca 82. szám alatti közösségi házban.

Szeitzné Nyírő Csilla csoportvezető véradásra biztat
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában