bács-kiskun

2021.01.25. 16:36

Új tanösvényt alakítottak ki Böddi-széken

Új tanösvényen fedezhető fel a Böddi-szék különleges növény- és állatvilága. Az új tanösvény a szikes tó legjellemzőbb élőhelyeit fogja bemutatni a kirándulók és kikapcsolódást keresők számára.

Várkonyi Rozália

Forrás: knp.hu

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai kijelölték a Böddi-szék új tanösvényének nyomvonalát, amely a Böddi-LIFE programból valósul meg. Az új tanösvény a szikes tó legjellemzőbb élőhelyeit fogja bemutatni a kirándulók és kikapcsolódást keresők számára – közölte a knp.hu.

A Böddi-szék gyepterületeit igen változatos élőhelytípusok alkotják. Többek között megtalálhatóak a jellegzetes sókedvelő növényfajok közül, a pozsgás zsázsa, a sóvirág, a magyar sóballa is. A tocsogós, szikes réteken ősszel a sziki őszirózsa lila virágai díszítik a tájat. Kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek a Böddi-széket övező löszalapú, lepelhomokkal borított hátak, ahol úgynevezett ősgyep található, itt tavasszal kosborok nőnek tömegesen. Madárvilága is látványos: gémfélék, nyári lúd, gólyatöcs, bíbic fészkel a területen – derül ki a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

A változatos élőhelyeken az új tanösvény információs tábláinak segítségével a látogatók képet kapnak a szikes víz egyedi jellemzőiről, az itteni különleges növény- és állatvilágról és a legeltetéses gazdálkodásról. Két kilátót is terveznek majd építeni, ahonnan az élővilág zavarása nélkül lehet majd megtekinteni a szikes tavakon pihenő és táplálkozó madarakat. A mélyebb, vízállásos mocsári élőhelyeken biztonságos pallósoron vezetik majd keresztül a látogatókat. A tervek szerint a tanösvény 2021. második felében készül el.

Fotó: Filotás Zoltán / knp.hu

Képeink illusztrációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában