támogatás

2021.01.14. 17:30

Új szennyvíztisztító telepet építenek Jászszentlászlón

Igazán jó hírrel kezdődött az év Jászszentlászlón. A településen ugyanis 1,5 milliárd forintos állami támogatásból új szennyvíztisztító telep épülhet. A fejlesztéssel hosszú évek problémája oldódik meg, mert végre megszabadulhatnak a kellemetlen bűztől a jászszentlászlóiak.

Vajda Piroska

Nagy András elmondta, hogy a tisztító építése a tervezés és közbeszerzés után várhatóan 2022-ben indul

Forrás: Petőfi Népe

A településen az elsők között építették meg a szennyvíztisztító telepet huszonöt évvel ezelőtt. A csatornahálózat azonban az elmúlt évtizedek alatt tönkre ment. A problémát tovább fokozza az is, hogy a napi háromszáz köbméteres befogadóképességű telep már nem képes fogadni azt a mennyiségű szennyvizet, ami Jászszentlászlón és a szomszédos Szankon keletkezik. Időközben ugyanis Szank is csatlakozott a jászszentlászlói szennyvízhálózathoz – tudtuk meg Nagy András polgármestertől.

A baon.hu-nak elmondta, bár a kétezres évek elején bővítették a szennyíztisztítót, aminek ezáltal napi négyszáz köbméterre emelkedett a befogadóképessége, de a mintegy kétezer háztartás szennyvize egy idő után soknak bizonyult. Mára már olyan túlterhelt a telep, hogy csúcsidőben csak nagy nehézségek árán tudja az üzemeltető a tisztítást megoldani. Ilyenkor egy átmeneti tárolóban tárolják a szennyvizet, de ez hosszú távon nem járható út – részletezte a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy a Szankról Jászszentlászlóra beérkező szennyvíz a túlterheltség miatt pang az átvezetőcsőben, emiatt pedig gyakran elviselhetetlen a bűz a falunak ezen a részén. Az is előfordul, hogy az óriási túlterhelés miatt felszaporodik a szennyvíziszap a telepen, ami főként a nyári időszakban okozott kellemetlenségeket. Ezért mindenképp megoldást kellett keresni a probléma orvoslására – hangsúlyozta a településvezető.

Mint mondta, elsőként a telep bővítésében gondolkodtak, de a folyamatos egyeztetések során arra a döntésre jutottak, hogy sokkal megnyugtatóbb megoldás lenne, ha egy új tisztítót építenének. Ahhoz, hogy erre pályázati forrást szerezhessenek, komoly tanulmányt kellett készíteniük. Ez került a döntéshozók asztalára és ez alapján született meg a kormányhatározat a tavalyi év utolsó napján, amelyben arról döntött a kormány, hogy Jászszentlászló és térsége számára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 1,5 milliárd forintot biztosít egy új szennyvíztelep építésére – részletezte Nagy András, aki azt is hozzátette, hogy ez a fejlesztés hosszútávon oldja meg a két település szennyvízkezelési gondjait.

A kétezer köbméteres befogadóképességgel rendelkező új szennyvíztisztító építése a tervezés és közbeszerzés után várhatóan 2022-ben kezdődhet el. Nagy András azt is kiemelte, hogy a fejlesztés a térség országgyűlési képviselőjének, Lezsák Sándornak a közbenjárása nélkül nem sikerülhetett volna. A polgármester szerint a támogatásnak köszönhetően olyan korszerű telep valósulhat meg Jászszentlászlón, amely garancia arra, hogy olyan minőségű tisztított vizet állít elő, amit bátran engedhetnek bele a befogadó Dong-éri csatornába.

Nagy András elmondta, hogy a tisztító építése a tervezés és közbeszerzés után várhatóan 2022-ben indul
Fotó: Petőfi Népe

Elsőrendű közegészségügyi feladat

A szennyvíz szakszerű elvezetése és hatékony megtisztítása elsőrendű környezetvédelmi és közegészségügyi feladat. Hazánkban azonban a szennyvízcsatorna-ellátottság sajnálatosan elmarad az ivóvízhálózat 98 százalékos kiépítettségétől, a háztartásoknak csak a 70 százalékát éri el. A felszín alatti vízkészletünk megóvása érdekében azonban létfontosságú lenne, hogy valamennyi háztartás szennyvize tisztítóműbe kerüljön, ahol a vizet a mai környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően három fokozatban tisztítják meg. Első lépés a mechanikai tisztítás, amikor a szennyvíztisztító telepeken először rácsokkal szűrik ki a nagyobb méretű szilárd anyagokat, majd eltávolítják a homokszerű szennyeződéseket és a zsiradékokat. Ezt követi a biológiai tisztítás, melynek során a természetben is előforduló baktériumok segítségével eltávolítják a szennyvízből a szerves anyagokat. A legutolsó tisztítási fázis a fertőtlenítés, melynek célja a fennmaradó fertőzésveszély megszüntetése. A tisztítási folyamat során keletkező szennyvíziszapot víztelenítés után komposztálják és a mezőgazdaságban hasznosítják. Környezetbarát és egyben gazdaságos megoldás, amikor a szennyvíziszap rothasztásával még biogázt is előállítanak, melyből gázmotor segítségével villamosáramot termelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában