KALOCSA

2021.01.15. 17:51

Tulajdonosi hozzájárulást kapott az érsekség

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megkapta a tulajdonosi hozzájárulást az önkormányzattól ahhoz, hogy a közműveket is érintő területeken folytassa a munkát a Szentháromság téren.

Gábor János

A főszékesegyház megújult, de a tér egy része még befejezésre vár

Fotó: Gábor János

Mint ismert, a Szentháromság tér ásatásainak és felújításának lezárását 2021 végére ígérték. A megállapodást dr. Bábel Balázs érsek és dr. Filvig Géza polgármester írta alá az Érseki Kastélyban tartott találkozón, szerdán. A városvezető közleményében felhívta a figyelmet, hogy ilyen jellegű irat kölcsönös szignójára eddig nem volt példa.

A tulajdonosi hozzájárulás részeként azt is belefoglalták a megállapodásba, hogy az érsekség 2021. december 31-ei határidőre vállalja a munkálatok befejezését, feltéve, hogy a katonasírok exhumálásához szükséges engedélyt 2021. július 31-ig megszerzik, egyébként az engedély megszerzését követő hat hónapon belül fejezi be a tér felújítási munkálatait. Mint ismert, a munkálatok által érintett részen a közelmúltban a II. világháború idejéről származó, orosz katonai tömegsírt fedeztek fel, ami – a diplomáciai bonyodalmak miatt – jelentősen lelassította a munkát.

A megállapodás a közvélemény előtt már ismert munkálatokon kívül a közműnyomvonalak részleges cseréjére, a csapadékvíz-elvezető rendszerek, világításhálózat további kiépítésére, zöldfelületek kialakítására, a fásításra is kiterjed. Filvig tájékoztatása szerint az utóbbi időben már jól érzékelhető volt az a „lakossági és turisztikai igény”, hogy lezáruljon a tér és az ott álló egyházi épületek felújítása.

A térrehabilitáció mellé nemrég egy újabb projekt is felzárkózott: az érsekség visszaszerezte a korábban hozzá tartozó, de a szocializmus idején elvett műemléki épületet, a mai Hotel Kalocsát. A jó ideje üresen álló, így egyre rosszabb állapotú ingatlant lényegében megmentik a felújítással, amelynek végén egy rekollekciós intézmény, illetve egyházi rendezvényhelyszín lesz belőle. Rengeteg munkát igényel majd a beázott, vizes, penészes falak, illetve a szinte teljesen tönkrement tetőszerkezet helyreállítása. Ezeken felül nyílászárócsere, épületgépészeti felújítás és homlokzatrekonstrukció is szükségessé vált. A hotelépületre és a fent írt célokra nemrég összességében 2,1 milliárd forintos állami támogatást szerzett a főegyházmegye.

A főszékesegyház megújult, de a tér egy része még befejezésre vár
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában