Több mint ötezer embert oltottak már be Bács-Kiskun megyében

A szakemberek már készülnek a rendvédelmi dolgozók oltására és a tömeges oltásra is.

Zs. D.

MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Újabb adag oltóanyag érkezett kedden a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba. Az M1 beszámolója szerint ezúttal két tálca vakcinát vehettek át a kórházban. Dr. Patyi Márta, a kórházhigiénés osztály olysztályvezető főorvosa elmondta, az ötödik szállítmány Pfizer-vakcinát kapták meg. Egy tálcában 195 ampulla oltóanyag található, egy ampullából pedig 6 adag oltóanyagot szívnak ki.

Mint elhangzott, eddig több mint 5000 adag oltást adtak be Bács-Kiskun megyében. A főorvos tájékoztatása szerint a kecskeméti oltóponton több mint 4300 embert oltottak be. A városi kórházakban is működnek oltópontok, ezeken a helyeken több mint 1200 oltást végeztek el. Bács-Kiskun megyében jelenleg Kecskeméten kívül Baján, Kalocsán, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason zajlik az oltás.

Patyi Márta rámutatott: először az egészségügyi dolgozók oltását kezdték meg, majd a szociális otthonok lakóinak és dolgozóinak oltásával folytatták.

Az osztályvezető elmondta, minden nap reggel 7-től este 7-ig zajlik az oltás, az emberek 10 percenként váltják egymást.

Egy nap körülbelül 280 embert tudnak beoltani, abban az esetben, ha minden időpontra volt jelentkező.

A kecskeméti kórházba eddig a Pfizer és a Moderna vakcinájából érkeztek szállítmányok. Patyi Márta elmondta, a két oltóanyag között minimális különbségek vannak, de a legfontosabb, hogy hatékonyság szempontjából nincs lényeges differencia a két vakcina között. A Pfizer-vakcina esetében 95 százalékra, a Moderna oltóanyagának esetében pedig 94 százalékra tehető a hatékonyság. A fő különbség a két vakcina között a tárolás módjában, a felhasználhatóság idejében és a kiszerelésben van.

A Pfizer vakcinának a szállítás és a tárolás során –60 és –80 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani. A vakcina 120 óráig lehet 2–8 Celsius-fokon, ezen időn belül fel kell használni. A Moderna oltóanyaga –15 és –25 fok közötti tárolást igényel, majd 2–8 fokon 30 napig lehet felhasználni az ampullákat.

A Pfizer oltóanyaga esetében egy ampullából hat adag oltást nyernek ki, előtte pedig az ampulla tartalmát oldószerrel, fiziológiás sóoldattal oldják fel. A Moderna vakcinájának esetében erre nincsen szükség, egy ampullából 10 adag oltás szívható fel – mondta el Patyi Márta.

Az M1 tudósításából kiderült, hogy a Kecskeméten már készülnek a rendvédelmi dolgozók oltására és a tömeges oltásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában