Betlehemi karácsony

2021.01.04. 11:28

Több ezer adag ételt kaptak a rászorulók Kecskeméten

Véget ért a „Betlehemi karácsony Kecskeméten” című jótékonysági szociális étkeztetési program, melyet minden évben megszervez a Wojtyla Barátság Központ. Idén a kilenc nap alatt mintegy háromezer adag ételt osztottak ki a város rászorulóinak.

Sebestyén Hajnalka

Újévkor Zombor Gábor országgyűlési képviselő és Finta József érseki helynök is jelen volt

Forrás: Petőfi Népe

A népkonyhaként is működő intézményben egész évben naponta 120 szegényt ebédeltetnek meg. Karácsony idején azonban szélesebbre tárják ajtajukat, és naponta – a saját gondozottjaikat is belevéve – mintegy háromszáz főnek kínáltak melegételt. A jótékonysági programsorozatot minden nap meghívott lelkészek biblikus gondolatai, valamint ünnepi dallamcsokrok színesítették.

– A járványhelyzet miatt idén rendhagyó módon nem a főtéren rendeztük meg a jótékonysági akciónkat, hanem a Wojtyla Barátság Központ főbejáratánál. Az egészségügyi előírások miatt leültetni nem tudtuk a hozzánk forduló szegényeket, mindenki előrecsomagolt műanyag dobozban vihette magával az ebédet – mondta Farkas P. József, a ház alapító-igazgatója.

– 2020-ban bebizonyosodott, az emberek összefognak a bajban.

Egész évben éreztük a törődést, a régi támogatóink mellett újabb önzetlen felajánlásokat kaptunk helyi és környékbeli vállalkozásoktól, polgármesterektől, magánszemélyektől. Ennek köszönhetően a karácsonyi ebédosztásoknál is a finom falatok mellé különféle édes finomságokat, gyümölcsöket, valamint ruhaneműt oszthattunk ki – részletezte az igazgató.

Minden évben ismert politikusok, közéleti személyek is megtisztelik jelenlétükkel a rendezvénysorozatot. Idén a járvány miatt volt, aki személyesen nem tudott részt venni, de ajándékát eljuttatta a szegényeknek. Többen magánszemélyként segítették az ünnepi étkeztetést.

– A több száz támogatónk közül mindenképpen kiemelnék néhányat, például Lezsák Sándor országgyűlési alelnök, dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, Balogh Károly Helvécia polgármestere és Veszelka Mihály, Városföld polgármestere nevét, akik a meleg ebédeket támogatták. Rajtuk kívül Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Kovács Ernő kormánymegbízott a melegételeken túl hidegétel-csomagokat ajándékoztak a szegényeknek. A vállalkozások közül pedig megemlíteném Tóth Nándort, a dunavecsei Zöldi Kertészet társtulajdonosát, aki az ünnepi főzéshez nagy mennyiségű zöldséget, valamint öt kilogramm prémium minőségű mákot biztosított, valamint Gyuris Attila kecskeméti zöldség- és gyümölcskereskedőt, aki vitaminban gazdag finomságokat juttatott a szegényeknek – tette hozzá Farkas P. József.

Újévkor Zombor Gábor országgyűlési képviselő és Finta József érseki helynök is jelen volt
Fotó: Petőfi Népe

Elsején zárult az ebédosztás

A jótékonysági ebédosztás január elsején, pénteken zárult. A hagyományokat követve dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő üdvözölte a sorban állókat. A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége részéről pedig dr. Finta József plébános szólította meg híveit. A wojtylás népkonyha ettől a héttől már a megszokott rend szerint működik, a hozzájuk járó 120 gondozottnak biztosítják a napi melegételt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában