BÁCS-KISKUN

2021.01.26. 11:30

Télen még fontosabb az utcán élők védelme

Január közepén Kásler Miklós, az Emberi Erőfor­rások Minisztériumának veze­tője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő, úgynevezett vörös kód kiadását. Erre azért volt szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakánként legalább mínusz 10 fok vagy annál hidegebb volt várható.

PN-összeállítás

A vörös kód ideje alatt is elegendőnek bizonyultak a férőhelyek Kecskeméten

Fotó: Hraskó István

A hajléktalan emberek életét védő vörös kód azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek – például akár az idősotthonoknak – is be kell fogadniuk az otthontalan embereket, ha a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokról gondoskodó rendszernek már nincs több kapacitása.

A három napig érvényes vörös kód ideje alatt is elegendőnek bizonyultak a férőhelyek a Matkói úti, hajléktalanokat ellátó rehabilitációs központban.

Dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központjának ügyvezetője lapunknak elmondta: mindenkinek jutott hely a vörös kód ideje alatt, illetve az egész eddigi tél során, és szerencsére kihűléses haláleset sem történt.

A november 1-jétől április 30-ig tartó téli krízisidőszakban 20 férőhellyel növelik meg a Matkói út 20. szám alatti éjjeli menedék befogadóképességét, így 59 éjszakai szálláshelyük van, fürdési lehetőséggel. Tartósabb, de ugyancsak átmeneti elhelyezést jelentő szállásuk 13 hajléktalannak nyújt biztonságot.

Szükség esetén a Matkói úton és a Hoffmann János utcai telephelyen lévő nappali melegedőket is meg tudják nyitni éjszakára, itt fekhely ugyan nincs a hajléktalanoknak, viszont meleg szállás és takaró igen. A Matkói úti telephelynek a központi rendelkezés értelmében 0–24 óráig kell biztosítania a benntartózkodás lehetőségét az otthontalanoknak, mindez a reggel 6 óráig igénybe vehető éjjeli menedékkel és a nappali melegedővel megoldott.

A megszálló hajléktalanoknak be kell tartaniuk az intézmény házirendjét, nem fogyaszthatnak alkoholt, nem lehetnek fertőzőek (belépésnél testhőmérés történik), rendelkezniük kell tüdőszűrő papírral, de a vörös kód ideje alatt – mivel a tényleges életmentésről van szó – mindenkit befogadnak.

A Máltai Szeretetszolgálat 2003 óta működik nonstop. A nap 24 órájában működő regionális diszpécserszolgálatán (76/485-582) keresztül pedig bárki bejelentést tehet, ha segítségre szoruló hajléktalant lát, vagy tudomása van olyan személyről, akit a fagyhalál veszélye fenyeget. A diszpécserszolgálat naprakész információkkal rendelkezik arról, hogy mennyi férőhely van Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye hajléktalanszállóin. Így a lakosságtól, a szociális munkásoktól vagy a rendőrségtől, mentőktől, polgárőröktől, falugondnokoktól, egészségügyi és szociális intézményektől érkező bejelentésekre gyorsan reagálni tud krízishelyzetekben, például ha valakinek sürgősen éjszakai szállásra van szükség. De a szolgálat akkor is tud segíteni, ha egy hajléktalant baleset ér vagy megbetegszik.

– Arra kértem az utcai szolgálatos kollégákat a vörös kód ideje alatt, hogy ne csak az ismert menedékeket keressék fel, hanem járják az utcákat, hogy időben felfedezzük az esetleg kihűléstől fenyegetett hajléktalanokat. A kijárási tilalom miatt ugyanis most kevésbé számíthatunk arra, hogy járókelők észrevesznek segítségre szoruló embereket, hiszen 20 óra után nem lehet az utcán tartózkodni.

Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy a vörös kód napjai alatt az átlagoshoz képest háromszor annyi bejelentést kapott diszpécserszolgálatunk, azaz a lakosság figyel az utcán élőkre, sokakban megvan a segítő szándék – mondta el dr. Rigó Orsolya, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kemény hideg azokra is nagy veszélyt jelent, akik egyedül élnek valamilyen rossz állapotú, romos és fűtés nélküli építményben.

Ezért nagyon fontos a környezet figyelme, ami adott esetben életmentő lehet.

Folyamatosan telt ház van a kiskunhalasi szociális szolgáltató központ harminc férőhelyes Molnár utcai hajléktalanellátó intézményében. A férfiaknak kialakított épületbe már a tél kezdete előtt bevonultak a hajléktalanok, hogy itt vészeljék át a hideg hónapokat.

– Ez a harminc férőhelyes szálló kielégíti a helyi igényeket, mindenki talál menedéket, akinek szüksége van rá. Női hajléktalanszálló továbbra sincs a városban, mert nem igazán van rá igény – mondta Juhász György, a központ vezetője, aki hozzátette, hogy reméli, hamarosan megvalósul az év elejére tervezett költözés, és a férfi hajléktalanszálló a város szélén található Baky-kastélyban működhet tovább komfortosabb körülmények között.

Már több mint tizenöt éve önálló szakmai egységként működik Baján, a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményen belül a népkonyha, nappali melegedő, átmeneti szálló és az éjjeli menedékhely. Bánné Kis Erzsébet intézményvezető lapunknak elmondta, hogy a hideg időre való tekintettel csekély számban, de többen jelentkeztek a hajléktalanszállón. Ilyenkor nagyobb odafigyeléssel fordulnak a rászorulókhoz, a szigorú szabályokon kicsit enyhítenek.

– Próbálunk mindenkinek segíteni, kicsit lazítunk a szabályokon. Ha tudjuk valakiről, hogy kint van a szabad ég alatt, akkor megkeressük, meleg takaróval, élelemmel látjuk el. Lehetőség szerint minden jelzésre kimegyünk, de ez alapvetően nem feladatunk. Amennyiben együttműködő az illető, behozzuk, vagy más intézményben, hajléktalan szálláson keresünk neki szállást, mert nálunk már telt ház van. Vannak olyanok is, akik nem kívánják igénybe venni a szolgáltatásainkat, még a népkonyhára sem jönnek el. Ezt meg kell érteni, de csak annak tudunk segíteni, aki elfogadja. Ez egy döntés a részükről, amit tiszteletben kell tartani – mondta a vezető, aki hozzátette: a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményben 20 fő bentlakására van lehetőség, 12 az átmeneti szállón, 8 a menedékhelyen szállhat meg.

A nyári időszakban néha előfordul, hogy nincs telt ház, de most folyamatosan maximális a létszám. Van egyfajta mozgás is időnként, ha valaki kiköltözik, rögtön jön más a helyére – tette hozzá Bánné Kis Erzsébet, az intézmény vezetője.

A Máltai Szeretetszolgálat bajai irodája a rászorulókat elsősorban adományokkal, ruhaneművel, illetve tartós élelmiszerrel segíti. Amennyiben valaki az ő segítségüket kéri az elszállásolást illetően, felveszik a kapcsolatot a kecskeméti központjukkal és megoldják a rászoruló elszállásolását is, de erre Baján nincs lehetőség, mert a szolgálatnak nincsen intézménye a városban – tudtuk meg Maros Beától, a bajai csoport intézményvezetőjétől.

A vörös kód ideje alatt is elegendőnek bizonyultak a férőhelyek Kecskeméten
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában