Szabóné Kis Éva

2021.01.21. 20:00

Személyesen és online is segít a kecskeméti védőnő

Anyatejes szoptatás, hozzátáplálás, zöldségek, gyümölcsök. Ezek a lépcsőfokok azon az úton, melynek eredménye, hogy a gyermek legkésőbb négyéves korára megtanuljon önállóan enni. Melyek a legfontosabb mérföldkövek? Erről beszélgettünk Szabóné Kis Éva védőnővel, szoptatási tanácsadóval, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulenssel, a Babaváró kedd esték sorozat egyik előadójával.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

– Hogyan működik jelenleg a védőnői szolgálat? Az online találkozás van túlsúlyban?

– A járványhelyzet miatt minimalizálnunk kell a személyes találkozásokat. Ez minden védőnőnek és a családnak is nagy kihívást jelent, hiszen a védőnői munka minőségéhez és a bizalmi kapcsolat kialakításához fontos a személyes kapcsolat. A veszélyeztetett családokhoz és sok esetben az újszülöttekhez kimegyünk az otthonukba, vagy ha be tudnak jönni, akkor a tanácsadó helyiségben történik a látogatás. Valamint, ha a család igényli, akkor megteremtjük a személyes találkozást a járványügyi előírások betartásának figyelembevételével. Minden egyéb esetben online – e-mail, Skype, Messenger, videóhívás segítségével – történik a kapcsolattartás.

– Ön nemcsak védőnő, hanem képzett szoptatási tanácsadó is. Ebben is tud online segítséget nyújtani?

– Igen, természetesen tudok online lehetőséget nyújtani az édesanyáknak. Mivel sokszor egy-egy szoptatási probléma is igényli a személyes találkozást, erre is van lehetőségük az édesanyáknak, akár az otthonukban, akár a magán­rendelésemen.

– A babák hozzátáplálása fontos kérdés, e téren gyakran bizonytalanok az anyukák, különösen az első gyermekesek. Az első időszakban mire ügyeljenek az édesanyák?

– A baba születése után az anyukák bizonytalanok, hogy mikor is etessék meg babájukat. Én az igény szerinti szoptatást tartom megfelelőnek, figyeljük a babát, mikor jelzi, hogy mellre szeretne kerülni, akkor tegyük is mellre. Sose az órát nézzük, hanem a baba igényét vegyük figyelembe.

Hiszen a szoptatás nemcsak az etetésről szól, hanem a baba altatásában, megnyugtatásában is fontos a szerepe.

0–2 hónapos korig a babák többnyire az alvás-evés szabályozásának időszakában vannak, ekkor tanulja meg anya és baba egyaránt, hogy a jelzéseire megfelelő válasz érkezik.

– Mikorra alakulhat ki némi napi­rend?

– A 2–6 hónapos kor már némileg nyugodtabb időszak, ha lehet, ki kell alakítani egy napi rutint. A gyermek kétéves koráig nagyon gyorsan fejlődik, minden hónapban látványos a növekedés. De például a fürdetés és az altatás lehet egy szertartásos esemény, minden nap ugyanabban az időben, mely a picinek stabilitást ad.

– Mikor kezdhető el a hozzátáplálás az anyatej mellé?

– Aki csak tudja, legalább féléves koráig anyatejjel táplálja babáját!

Amint látjuk, hogy a gyermek már nyúl az ételért, szájába teszi a kezét, akkor megérett a hozzátáplálásra.

Ez általában hat hónapos kor után jelentkezik.

– A hat hónapos kor ezek szerint vízválasztó?

– Igen, ekkor kezdi felfedezni maga körül a világot is. Lassan megkezdődnek a nagymozgások, a forgás, majd kúszás és mászás. Ahogyan említettem már, a szilárd táplálék iránt is ekkor kezd érdeklődni.

– Könnyen elfogadják a kicsik a szilárd táplálékot?

– Sok türelmet kíván meg a szülőtől, amíg a gyermek megérti, hogy a folyékony helyett pépeset kap enni. Ráadásul már nem fekve, hanem függőleges helyzetben. Hat hónapos kortól lehet az etetőszéket használni, melyet kezdetben még meg kell dönteni.

– Mely időszak a következő mérföldkő az önállósodás terén?

– Kilenc hónapos kortól jön a maszatolás. Evés közben szétkeni az ételt, ledobja a földre. Hagyjuk, hadd nyúljon bele, ismerje meg az ételek állagát. Tegye a szájába, kézzel egyen.

– Mikor jöhet a kiskanál?

– Már a hozzátáplálás kezdetekor adjunk kanalat a gyermek kezébe. Természetesen ne várjuk el tőle, hogy rögtön jól fogja meg. Még mellérakja, lecsúszik róla az étel. Folyékony étellel próbálkozzon, később jöhet a szilárd. Ami fontos, ne legyen a szülő türelmetlen.

Szabóné Kis Éva védőnő, szoptatási tanácsadó

– Mikortól adható szilárd étel?

– Darabos étel kilenc hónapos kor után ajánlott, amikor már stabilan ül és foga van. Meg kell tanulnia rágni. Neki kell azonban rájönnie a rágásra, arra, hogyan használja a fogát, a nyelvét hova helyezze evés közben. Ez az időszak eltarthat másfél éves koráig is, amikor már önállóan tud kanállal enni szilárdat is.

– Mi szükséges még a gyermek egészséges étkezésre való szoktatásához?

– Jó, ha a család mindig együtt ül le és együtt étkezik. Nem rohanva, hanem nyugodtan. Az asztalnál ne legyen mobilozás, netezés. Ez egy szertartás legyen, ami pozitívan hat a fejlődésére. Élje meg mindig örömteli eseményként.

– Mikorra várható el, hogy a gyermek teljesen egyedül egyen?

– Minden gyermeknél más az önálló evés kialakulása, van, aki már kétévesen ügyesen eszik. De általánosságban elmondható, hogy négyéves korára elvárható, hogy szépen, tisztán egyen egyedül.

– Mit tegyen az anya, ha a gyermek nem akar enni?

– Jó, ha ilyenkor feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi is várható el a gyermektől, vajon a fejlődési szintje szerinti-e az elvárásunk? Milyen érzéseink vannak az etetésekkel kapcsolatban, örömmel tesszük, vagy csak túl akarunk rajta lenni. Féléves kora után már lehet tudni, milyen ritmusban eszik a gyermek. Erőszakosan azonban sose etessük meg. Próbáljon a szülő változatos ételeket kínálni neki, amiből választhat a kicsi. Fontosak az egészséges ételek, melybe a zöldségek és gyümölcsök egyaránt beletartoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában