Dominika / Kecskemét

2021.01.30. 15:25

Sok sérülttel, de egyben maradtak a Kihívók az ötödik héten

Öröm és bánat váltotta egymást egész héten Dominikán, mellé pedig irreálisan sok sérülés társult. Az előnyt a Bajnokok, a villát és a végső győzelmet a Kihívók kaparintották meg.

Morva Daniella

Forrás: tv2.hu/exatlon/

A háromnapos erőpróba első napja

Ahogyan már megszokhattuk, a hét Dominikán mindig a villajátékkal indul. Nem volt ez másképp az ötödik héten sem, azonban jelentősen növelte az exatlonisták küzdeni akarását, hogy nem pusztán az előkelő körülményekért, hanem egy másfél órás gyalogtúra elkerülése érdekében is kellett versenyezniük.

Mindkét csapat tettre készen, határozott célokkal érkezett meg az éjszakai pályára, ahol a versenyzőket sokként érte, ugyanakkor felcsigázta a háromnapos erőpróba szabályainak és tétjeinek ismertetése. A Bajnokok taktikája az volt, hogy mindig az adott napra koncentrálnak, ezzel garantálva a maximális fókuszt és a másnap görcsös akarásának terhétől való mentességet. A küzdelemnek továbbra is mínusz egy emberrel, Szabó Franci nélkül indultak neki, hiszen őt a vádlija miatt az orvosok továbbra sem engedték versenyezni. A Kihívók izgatottan vágtak neki a pályának, ám őket első sorban a keddi tét, a videóüzenet motiválta.

Az eltérő stratégia ellenére a csata mindvégig kiegyenlített volt. Az első kör végére ugyan a Bajnokok álltak nyerésre, az eredménytábla 4-3-at mutatott, magyarán nem született fölényes győzelem. A második etapban is folytatódott a szoros versengés, hol a pirosak, hol pedig a kékek vezettek, nagyrészt azonban döntetlent mutatott a tábla. A fej-fej melletti csatában végül hirtelen halál döntött a győzelemről.

A Kihívóknál Dorottya és Bálint, a Bajnokoknál pedig Lilla és Krisztián szállt harcba a végső összecsapásnál,

melyből végül egy hajszállal, de a kékek kerültek ki győztesként. Ezzel eldőlt, hogy a Bajnokok nem csupán elveszítették a villát, de az idegőrlő csata után még haza is kell sétálniuk a 7 kilométeres úton, hogy végül a faházban hajthassák álomra a fejüket.

A Kihívók alig várták, hogy visszaszerezzék szeretett villájukat
Fotó: tv2.hu/exatlon/

Az élmény, amiért mindenki erő felett küzdött

Kedden a Bajnokok és a Kihívók is exatlonos életük talán legnagyobb küzdelmét vívták. Akik a kezdetek óta részei a versenynek, már több mint egy hónapja nem találkoztak szeretteikkel, ezért mindkét csapat számára elképzelhetetlen volt, hogy ne ők nyerjék meg a lehetőséget, hogy videóüzenetet kapjanak otthonról. Talán mindenki egyformán akarta, és legfőképp mindenki magának akarta, mégis a mezőny legfiatalabb játékosa, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Herczeg-Kis Bálint volt az, akiért együtt dobbant mindenki szíve a vereséget követően.

[embed]https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kihivok-szive-megszakadt-herczeg-kis-balintert-3567505/[/embed]

Dupla tét: előny és Joker

Miután kiheverték – a Bajnokok a videóüzenetek által előtérbe került érzelmeket és a séta miatti fáradtságot, a Kihívók pedig a vereséget –, a versenyzők újult erővel vágtak neki a szerdai napnak, ugyanis a tét óriási volt: a végjátékon felhasználható előny, és a sokszor győzelmet jelentő Joker megszerzéséért küzdhettek a csapatok.

A Bajnokok továbbra is Szabó Franci, a Kihívók pedig Balogh Ricsi és Kőnig Anna nélkül versenyeztek, hiszen mindhárom játékost pihenésre ítélték az orvosok. Anna a bordafájdalma okán kialakult nehézlégzés, Franci és Ricsi pedig a lábsérülésük miatt nem szállhattak csatába.

A küzdelem a megfogyatkozott Kihívók szárnyalásával kezdődött, és úgy is ért véget, ugyanis az Exatlon harmadik évadában

még nem látott pontkülönbséggel nyertek a kékek.

A Bajnokok közül egyedül Somhegyi Krisztián tudott pontot hozni a csapatnak, míg a Kihívóknál szinte mindenki ráérzett az ügyességi feladatra, és behúzta a futamokat. Krisztián második futamát követően, a dupla tét napjának végéhez közeledve az eredménytábla 8-2-t mutatott.

– Nem akarok szépíteni, nem megy most úgy, ahogy gondoltuk, ez látszik is, de nem adjuk fel. Mi is nagy küzdők vagyunk, ugyanúgy mint a Kihívók, amíg nincs vége a meccsnek, mi addig nyomjuk – nyilatkozta Krisztián.

A harmadik etapban megpróbáltak rámenni a biztos pontokra, de a Kihívók megállíthatatlanok voltak és könnyedén behúzták a maradék 2 pontot, az utolsót ráadásul a csapat eddig botladozó versenyzője, Benedek Réka.

A végeredmény 10-2 lett, ami azt jelentette, hogy a végső küzdelemnek, a végjátéknak egy előnnyel és egy Jokerrel a zsebükben vághatnak neki a kékek.

A Kihívók tizedik, győzelmet érő pontját Benedek Réka húzta be
Fotó: tv2.hu/exatlon/

Küzdelem a fiúkért

Mindkét csapat legutóbbi kiesője női versenyző volt, ezért az ötödik héten a Bajnokok és a Kihívók is a férfiak megmentéséért küzdhettek. A három sérült továbbra sem állhatott csatába, így a kékek emberhátrányban, de két előnnyel indultak neki a küzdelemnek. A harctér a már néhány adással ezelőtt megismert, de továbbra is újnak számító Exatlon city volt, ahol az éjszaka sötétjében küzdhettek a versenyzők.

Az első körben úgy tűnt, a Bajnokok felszívták magukat a szerdai vereséget követően, ám a 3-0-t követően, Benedek Réka pontjával megindultak a Kihívók, és onnantól nem is volt megállás.

A küzdelem egyre szorosabb lett,

és bár az első kört még 4-1-re nyerték a Bajnokok, a második etapban a Kihívók gyorsan felzárkóztak, a végére 5-5-re hozva az eredményt.

Herczeg-Kis Bálint pontjával a kékeknek sikerült átvenniük a vezetést, de újra egyenlítés következett. A kiélezett küzdelem egészen 8-8-ig vitte a csapatokat, a Kihívók pedig hiába használták fel előnyeiket, nem tudtak elhúzni a Bajnokok elől.

A pirosak nyolcadik pontjának megszerzésénél a kékek aggódni kezdtek, ezért utolsó esélyként, és egyfajta biztosítékként újrafuttatták Móricz Dani és Herczeg-Kis Bálint csatáját.

Az ifjú Kihívó azonban nem tudott élni a Joker lehetőségével,

ezért az eredménytábla maradt a kiegyenlített 8-8-on. Végül Buzás Dorottya juttatta meccslabdához a kékeket, Kővári Viktor pedig mindenki meglepetésére legyőzte a napok óta száz százalékos teljesítményt nyújtó Somhegyi Krisztiánt, ezzel megszerezve a csapat tizedik pontját.

– Talán az volt a baj, hogy ezt nagyon akartam, hiszen tudtam, hogy mekkora a tét. Ennek ellenére nagyon gratulálok Viktornak, szépen behúzta az utolsó pontot. Sajnálom, mert egy kritikus pillanatban nem tudtam stabil lenni és rajtam ment el ez a ma este, és miattam fog az egyik fiú hazamenni. Ha úgy dobtam volna, mint a harmadik körben, akkor most más lenne a dolog, akkor mi nyertünk volna. Ezt most magamban kell elrendeznem, teljes felelősséget vállalok ezért a veszteségért, mást nem tudok mondani – nyilatkozta Somhegyi Krisztián, akinek reakcióját Gelencsér Timi nem igazán értette, hiszen az utolsó kör előtt három pontot hozott a csapatnak és száz százalékos teljesítményt nyújtott, ezért nyugtatni próbálta a Bajnokot, hogy nem az ő hibájából veszítették el a csatát.

– Valóban hoztam három pontot, de ez az utolsó lett volna a legfontosabb. Tudom, hogy ez egy csapatsport és csapateredmény, de akárhogy is szépítjük, ez most akkor is rajtam ment el – reagált Krisztián Gelencsér Timi nyugtató szavaira.

Eldőlt tehát: a Bajnokok mennek párbajozni.

Palik László ismertette az eredményeket, melyekből kiderült: a legrosszabb statisztikával rendelkező férfi játékos a Bajnokoknál Móricz Dániel, aki ezzel biztos résztvevőjévé vált a pénteki párbajnak. A legjobb statisztikájú játékos Szabó Franciska lett, így az ő vállára került a felelősség, hogy ellenfelet jelöljön csapattársának.

A Kihívók latolgatni kezdték az esélyeket a villába érve, átgondolták, vajon ki lesz másik párbajozó, és kit várnának vissza a versenybe. Egyöntetű véleményük alapján, számukra Móricz Dani visszatérése lenne a jövedelmező, mivel a statisztika is azt mutatja, hogy ő hozza a legkevesebb pontot a Bajnokoknak, ugyanakkor a Kihívók kifogásolják szurkolói stílusát, ami miatt véleményük szerint gyakran veszítenek csatát.

– Sajnos egyet kell értenem azzal kapcsolatban, hogy Dani néha nem feltétlenül adja meg nekünk azt a tiszteletet, amit mi megadunk a Bajnokoknak. Sokszor úgy szurkol, hogy nem a saját csapatát biztatja, hanem nekünk szól olyanokat, ami szerinte gyengíthet minket, és ha ő nem lenne, akkor az ilyen fajta játékokban talán nagyobb előnnyel tudnánk nyerni – foglalta össze a Kihívók egyöntetű véleményét Herczeg-Kis Bálint.

A harmadik körben Herczeg-Kis Bálint pontjával a kékeknek sikerült átvenniük a vezetést
Fotó: tv2.hu/exatlon/

Az állandó férfi medál büszke tulajdonosa és a levakarhatatlan kacaj

A Kihívók három, míg a Bajnokok egy párbajon vannak túl, ám a felzárkózás az ötödik héten megkezdődött. A pirosak biztos párbajozója Móricz Dani, aki mellé Szabó Franci úgy próbált meg ellenfelet választani, hogy minél sportszerűbb legyen a küzdelem. Kikérte a lányok véleményét, akik számára egyértelmű volt: Krisztián és Ákos stabil játékosok, még ha vannak is rosszabb napjaik, semmiképpen nem lenne jó csapatszinten, ha bármelyiküket elveszítenék.

– Nem először fogok csapattárs ellen küzdeni, de eddig szerencsére csak medáljátékon volt erre lehetőségem. Nem tudom, hogy ez egy párbajnál hogy fog megmutatkozni az érzelmeimen, de a versenypályán és az ügyességinél

továbbra is az lesz a cél, hogy elvonatkoztassak a másik pályától

– nyilatkozta a biztos párbajozó Móricz Dániel.

A kékeknél a héten két sérülés is történt, és egy biztos: őket jelenleg az ág is húzza. Péntek reggel ugyanis Buzás Dóri hatalmas fájdalmakkal ébredt, és mint később kiderült, ennek okozója egy makacs arcüreggyulladás volt. A pénteki versenyben ebből kifolyólag ő sem vehetett részt.

A medáljáték a sérülések tekintetében újfajta szabályokat hozott magával: mivel kevés volt a talpon maradt női versenyző, a futamokat ők két körben vívták meg, ahogy az a döntőben lenni szokott.

A férfi elődöntőbe Bors Mátét legyőzve Herczeg-Kis Bálint, Szarka Ákos ellen Szabó Benő, Kővári Viktor felett diadalmaskodva pedig Móricz Dániel jutott be. Az elődöntő első futamát Herczeg-Kis Bálint Szabó Benő ellen vívta. A 18 éves gimnazista mindkét körben legyőzte csapattársát, ezzel biztosította helyét a döntőben. A másik páros küzdelmét 2-0-ra Somhegyi Krisztián nyerte Móricz Dani ellen, így biztossá vált: ő futhat a Kihívó ellen a döntőben.

– Úgy fogtam fel ezt a medáljátékot, hogy hangolódom a délutáni párbajra, és ez megvolt, várom a párbajt. Az már biztos, hogy Krisztián ellen nem szívesen párbajoznék, de ezzel nem árultam el nagy titkot. Egyébként is nagyon jóban vagyunk, talán a fiúk közül vele a legszorosabb a kapcsolatom. Mátéval szívesen megmérettetném magam, illetve Ákossal is, meglátjuk, hogy a délután hogy hozza – nyilatkozta Móricz Dani, miután elveszítette a csatát, ezzel pedig a medálszerzés lehetőségét.

Bálint megszerezte harmadik medálját
Fotó: tv2.hu/exatlon/

A döntőt egy hajszállal, de 2-0-ra végül Herczeg-Kis Bálint nyerte

Somhegyi Krisztián ellen, ami talán már meg sem lep minket, hiszen az öt hétből ez volt a harmadik, amikor az ő nyakába került a medál. Sajnos Buzás Dorottya versenyben maradása érdekében kettőt elhasznált a negyedik héten, így jelenleg csak egy érmével büszkélkedhet, de végeredményben elmondható: eddig ő a legeredményesebb a medáljátékokon.

A lányoknál Tóth Janka kétszer tudott győzni Benedek Réka ellen, de a csatájuk igencsak szorosra sikeredett, ugyanis az első körben célfotó döntött a győztesről. A másik páros egy fokkal még kiegyenlítettebben küzdött, ugyanis Kocsis Lilkó az első körben meg tudta verni csapattársát, Szendy Lillát, az ezt követő két futamot viszont ellenfele hozta, ezzel bekerülve a döntőbe Janka mellé.

Szendy Lilla az egymást követő két futam mindegyikén le tudta győzni csapattársát, ezzel pedig megszerezte exatlonos élete második medálját, amiért nem csak önmaga miatt, de csapatérdekből is küzdött, hiszen minden eshetőségre fel szerettek volna készülni a délutáni párbajt illetően.

A faházban Móricz Dániel elmondta, vegyes érzések kavarognak benne.

– Összeraktam a cuccaimat, készülvén a párbajra, úgy érzem, a medáljátékkal sikerült ráhangolódnom. Bízom magamban, odateszem száz százalékban a fókuszt, és megpróbálom a legjobb teljesítményemet hozni a párbajon – nyilatkozta a Bajnok.

A pályára érkezve Szabó Franciska ismertette döntését, amit a legigazságosabban próbált meghozni. Ez alapján a párbajon

Móricz Dani ellenfele Bors Máté lett.

– Nem ért meglepetésként a döntés, és teljesen korrektnek tartom, hogy engem jelölt Franci Dani ellenfeléül. Valóban nekem a leggyengébb a statisztikám az elmúlt hetek alapján Dani után, és sajnos nem is sikerült a héten úgy teljesítenem, hogy elegendő pontot hozzak a csapatnak,. Talán ezért is kerültünk ebbe a helyzetbe, úgyhogy én teljesen igazságosnak tartom ezt a döntést. Szerintem nagyon kemény perceket, órákat fogunk most megélni, mert Dani nagyon kemény és szívós, meglátjuk, ki van ma jobb formában – számolt be érzéseiről a párbajra küldött Bajnok, Bors Máté, aki az első két futamon rögtön bizonyítani tudta: helye van az Exatlonban, ugyanis mindkétszer legyőzte Danit, ezzel 4-2-re hozva az eredményt.

A harmadik és negyedik körben Móricz Dani szépíteni tudott és kiegyenlítette az esélyeket: döntetlenre hozta az eredményt. A tábla ekkor 2-2-t mutatott. Az ötödik futamot azonban Bors Máté nyerte, ezzel Móricz Daninak csupán egy élete maradt.

Palik László a Bajnokokhoz fordult:

Ajánl fel valaki medált?

Somhegyi Krisztián Móricz Daninak adta egyetlen medálját, de a Bajnok nem tudott élni ennek lehetőségével. Máté ismét nyert, az eredmény pedig újra 2-1 volt az ő javára.

Móricz Dani kérte csapattársait, hogy több medált ne ajánljanak fel neki, ők pedig ezt tiszteletben tartották. A hetedik futamot be is húzta, ezzel Bors Máténak is egy élete maradt, akinek azonban senki nem ajánlott fel medált.

A kiélezett küzdelmet végül Móricz Dani nyerte, így

az Exatlon harmadik évadának ötödik kiesője Bors Máté lett.

A windsurf bajnoka mosollyal az arcán búcsúzott és kérte csapattársait: ők se szomorkodjanak. Lilla bocsánatot kért, amiért nem ajánlott fel neki medált, de Máté megnyugtatta: nem fogadta volna el.

– Nagyon jót vívtunk Danival, élveztem minden pillanatát. Dani megérdemelten marad a csapat teljesértékű tagja, és úgy gondolom, hogy nincsenek véletlenek. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem, hogy ennek a csapatnak a részese lehettem, hogy a te tudósításodban futhattam ezeken a pályákon, és ilyen Kihívók ellen küzdhettem. Nagyon boldog vagyok és hálás, az egyetlen szó ami eszembejut, az a köszönet – reagált Palik László búcsúzó szavaira a kieső.

A műsorvezető elmondta, sajnálja, hogy itt és most véget ért Máté küzdelme, ugyanakkor boldogsággal tölti el, hogy ő egy olimpiai reménység, aki bár eljött versenyezni az Exatlonba, hazaérkezve egy új élet és az Olimpia várja.

– Pont ez fogalmazódott most meg bennem. Igaz, hogy ennek itt vége, de most valami új kezdődik az életemben. Alig várom, hogy újra vízen lehessek, és újra windsurfözhessek. Itt is nagyon sokat tanultam, rengeteg új barátra leltem. Nem is találom a szavakat – zárta gondolatait Máté, aki úgy búcsúzott, ahogy az egész Exatlonos életét töltötte: boldogan, egy hatalmas mosollyal az arcán.

A beharangozóból megtudhattuk, a hatodik héten új izgalmak várnak a versenyzőkre, ugyanis rögtön a hét elején triplatétért küzdhetnek egy napon belül, amire szintén nem volt példa az Exatlon történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában