támogatás

2021.01.03. 17:30

Segítik a lakosokat Nagybaracskán

Emelkedett a szociális támogatásra jogosultak száma Nagybaracskán, miután a képviselő-testület módosította a helyi szociális rendeletet. Az elmúlt évben az önkormányzat négyféle juttatást biztosított a rászorulóknak, valamint indultak a szociális tűzifa pályázaton is, ennek köszönhetően 240 család számára januárban megkezdik kihordani a tüzelőt.

Márton Anna

Bögi István polgármester elmondta, a tavalyi évben több mint nyolcmillió forintot fordítottak a rászorulók megsegítésére a településen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

Módosította a képviselő-testület a szociális rendeletet az elmúlt évben azon vonatkozásban, hogy az egy főre jutó jövedelmeket megemelték, így növekedett a támogatásra jogosultak száma. A nagybaracskai önkormányzat 2020-ban

több mint nyolcmillió forintot fordított a rászorulók megsegítésére.

Idősekről, nagycsaládosokról és csonka családokról gondoskodnak a módosított szociális rendeletnek köszönhetően – tudtuk meg Bögi István polgármestertől.

Négyféle támogatást tudtak adni a rászorulóknak: tízezer forintos juttatást kaptak a nyugdíjasok, ugyanennyi karácsonyi támogatást osztottak ki a hátrányos helyzetben élő családoknak, akik a bizonyos jövedelemhatárba belefértek, valamint nekik automatikusan tízezer forint értékben élelmiszercsomagot is adományoztak. A szociális tűzifa pályázaton is indult az önkormányzat, ennek köszönhetően 240 család számára januárban megkezdik kihordani a tüzelőt. Van olyan nyugdíjas, aki mind a négy támogatásban részesülhet.

Összességében 280 háztartás számára készítettek élelmiszercsomagokat

az önkormányzat munkatársai, akik önkéntes munkában vállalták a szükséges túlórákat.

– Igyekszünk megragadni minden lehetőséget, amivel az itt élőket segíteni tudjuk. Kapcsolatban vagyunk a Máltai Szeretetszolgálattal és a Karitász Szervezettel is. A látásvizsgálattól a szemüvegbeszerzésig, étkeztetésen át több területen, többféle céllal van szükség az együttműködésre – mondta Bögi István.

Karácsonyi ajándékként az energetikai pályázatot szerették volna átadni ünnepélyes keretek között, de a koronavírus miatt elrendelt korlátozások ezt nem tették lehetővé, későbbre halasztották. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 230 millió forintból

energetikai szempontból is megújult az általános iskola, az óvoda épülete és a művelődési ház.

– Szintén nagy előrelépés a település életében a turisztikai pályázatnak köszönhetően felépített fogadóépület, mely reményeink szerint tavasztól megkezdi hivatalosan is működését. A beruházás 110 millió forint értékű, melynek keretében nemcsak egy épület valósult meg, hanem a vízi sportok szerelmeseinek kenukat vásároltunk, a kerékpárosokat egy szervizpont, a horgászturistákat pedig stégek, főzőhelyek szolgálják ki – tette hozzá Bögi István polgármester. Mellette látványelemként egy közel öthektáros levendulakertet is létrehoztak, ezt közfoglalkoztatás keretében művelik.

Bögi István polgármester elmondta, a tavalyi évben több mint nyolcmillió forintot fordítottak a rászorulók megsegítésére a településen
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

A polgármestert a pandémiás helyzetről és az elmúlt időszak kihívásairól is kérdeztük.

– A pandémiás helyzet sokféle módon érintette a helyieket is. A vírushelyzetben nemcsak az egészségügyi hogyanlétünk a fontos, hanem az alapvető létfenntartási igényeink is felerősödtek. A létbiztonság, a munkahely megtartása, a gyermekek esetleges távoktatási rendszere mind-mind bizonyítottan kimozdított minket a személyes és a közösségi komfortzónánkból. Többen lettek, akik magukra maradtak ebben a helyzetben, akiknek többféle segítségre van, illetve lesz majd szükségük. Hogy tanultunk-e belőle, az nem kérdéses, hogy ezen tapasztalatokat mennyire tudjuk hosszú távon szemünk előtt tartani, az pedig egy jó feladat. Azt gondolom, hogy a közösségi felelősségvállalás, az egymásra figyelés, a közösségi programok iránti igény, a személyes gondoskodás, a személyes kapcsolatok értéke, a segítségnyújtás fontos a vírushelyzetben és a vírushelyzeten kívül is – fogalmazott Bögi István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában