hamvas rétihéja

2021.01.07. 16:16

Nagyon ritka madárfajra bukkantak Harkakötönynél

A múlt évben Kiskunhalas térségének egyik legjelentősebb természetvédelmi felfedezése a hamvas rétihéja költése volt a harkakötönyi Harkai-tó térségében – tudatta a halasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület.

Pozsgai Ákos

tojó hamvas rétihéja (illusztráció)

Forrás: shutterstock.com

– A hamvas rétihéja hazai és európai állománya jelentősen csökkent az elmúlt 15 évben, de hosszabb távon még elkeserítőbb a helyzet. Mindössze 50–70 pár közé becsülik a hazai állományt, így a kellő intézkedések hiányában pár év alatt akár el is tűnhet a hazai költőmadarak sorából a faj. Ennek elsődleges oka élőhelyének csökkenése – írták.

Az üde, vízállásos rétek fészkelő faja fészkét talajra, legszívesebben zsombékos élőhelyre építi. A korábbi folyószabályozásokkal, majd a lápos vízállásos területek lecsapolásával és művelésbe vonásával az élőhelyeik eltűntek. A Harkai-tó térségében már két éve is feltételezték a faj esetleges költését, de végül csak tavaly májusban sikerült a fészekfoglalást megfigyelni és videofelvételekkel megörökíteni.

Majd Somogyi István természetvédelmi őrrel és Turnyi Zoltán hamvasrétihéja-védelmi koordinátorral többször is jártak a halasi természetvédők a területen, ahol három fészkelő párt találtak. Kettő pár egy zsombékosban, egy pedig a gyepek közé ékelt gabonatáblában építette fészkét. Utóbbinál a fiókák és a gazdálkodó érdekében júniusban egy drónos felméréssel próbálták a szakemberek meghatározni a pontos koordinátákat, de szomorúan tapasztalták, hogy a pár addigra otthagyta a fészkét. Ennek okát nem tudni, viszont, mint írják, sajnos nem ritka jelenség a hamvas rétihéjánál. A másik két fészekből is csupán két fiatal madarat sikerült megfigyelni a kirepülés utáni időszakban, így 2020-ban egy új, igen ritka, fokozottan védett madárfajjal bővülhetett a térség természeti értéke. A természetvédők abban bíznak, hogy a tavasszal visszatérnek a madarak Afrikából.

A hím hamvas rétihéja szürkés színű. (illusztráció)
Fotó: shutterstock.com

Borítóképünkön (illusztráció) egy barna színű tojó hamvas rétihéja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában