VIDEÓVAL

2021.01.28. 18:34

Lézer és drón térképezi fel a kecskeméti nemzeti színház minden zugát

Elindult a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Ruszt Stúdió felújítási, korszerűsítési és bővítési projektjének első fázisa.

Bajáki Zsanett

3D lézerszkenner segítségével mérik fel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat a felújítási munkálatok előtt

Fotó: Bús Csaba

Mint arról tavaly novemberben beszámoltunk, várhatóan tizenöt hónapot vesz igénybe, hogy a közbeszerzési eljáráson nyertes Arker Stúdió Kft. elkészítse a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Ruszt József Stúdiószínház felújításának terveit, háromszázmillió forintért. A felújítási, korszerűsítési és bővítési projekt első fázisa az épületek és a környezet felmérésével indult el.

A legmodernebb felmérési technológiát alkalmazva két fázisban valósult meg a felmérés. Az első lépés egy drónról készített, közel 500 darab nagy felbontású fénykép alapján készülő pontfelhőmodell, amely a környező utcákat is magába foglalja, valamint azokat a részeket is milliméter pontossággal képes megmutatni, amelyek a földről vagy más módon nem mérhető fel. Ilyen például a tetők héjalása.

3D lézerszkenner segítségével mérik fel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat a felújítási munkálatok előtt
Fotó: Bús Csaba

 

A második lépésben a szakemberek egy úgynevezett lézerszkennerrel több mint 760 műszerállásból szkennelték be az épületek külső és belső részeit. Az átlagosan két milliméter pontosságú lézeres mérés letapogatja a helyiségeket és egy pontos 3D-s modellt készít, amely bejárható, mérhető és 3D-ben szerkeszthető. Mivel minden helyiség és felület mérése megtörténik, így az egymáshoz viszonyított helyzetük, méretük pontosan látható, továbbá a takart szerkezetek, például a födémek, a lépcsők, a falak, a pillérek is kirajzolódnak – közölte a színház Facebook-oldalán.

Ezt követően a drónról készített pontfelhő állományt és a lézerszkenner pontfelhőt összeillesztik a szakemberek, és kialakul a teljes felmérési állomány. A felmérés nemcsak az épületeket, hanem a környezetet is tartalmazza, így mérhetővé válik például a fák törzskeresztmetszete vagy a terep lejtése is. Az eljárás során 360 fokos panoráma képek is készülnek, amelyek a Google utcakép rendszerhez hasonló módon virtuálisan bejárhatóvá teszik a felmért területet, ezzel is segítve a tervezők munkáját.

A munka folytatása már az építészeknél történik, ahol a színház eredeti terveit vetik össze a felméréssel, és megkezdődik a pontos felmérési terv 3D-ben történő elkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában