alkotóműhely

2021.01.10. 11:30

Átadták a kiskőrösi digitális műhelyt a Wattayban

Bács-Kiskunban több mint 900 olyan szakmát tanuló középiskolás diák van, akik lemorzsolódhatnak a tanév során. Ez derül ki az Oktatási Hivatal honlapján olvasható információból. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum hároméves projektje a lemorzsolódás csökkentését célozta meg az intézményeiben. Kiskőrösön ennek keretében nyitottak meg egy digitális közösségi alkotóműhelyt.

Barta Zsolt

A Wattay technikumban alakították ki a digitális közösségi alkotóműhelyt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért című pályázat részeként Kiskőrösön, a Wattay technikumban egy digitális közösségi alkotóműhelyt alakítottak ki. Ennek a bemutató rendezvényét tartották meg pénteken. Papp Gyula főigazgató és Vikker József szakmai főigazgató-helyettes ismertette a projektet az intézményben.

A vezető elmondta, hogy az elmúlt három év során a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum öt tagintézményében nagyszabású projekt zajlott, melynek az összege közel 550 millió forint volt. Ebből az összegből jutott Kiskőrösre is, ahol a Wattay technikumban kialakítottak egy digitális közösségi alkotóműhelyt. Itt az általános iskolásoktól a felnőttekig bezárólag

bárki kipróbálhatja a különböző szakmai ágazatokban a csúcstechnológiai lehetőségeket.

A főigazgató után Vikker József főigazgató-helyettes a projekt egyéb elemeit ismertette. A műhelyről Fagyal Zoltán műhelymester beszélt, bemutatva az új részleget.

Bárki kipróbálhatja a szakmai ágazatokban a csúcstechnológiai lehetőségeket.
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

Az alkotóműhely egyik felében a diákok és az érdeklődők a legkorszerűbb informatikai, robotikai, mikroelektronikai berendezésekkel találkozhatnak. Illetve

itt kipróbálhatóak a textilipar egyéb eszközei is, így például egy különleges hímzőgép is.

A középen zárható terem másik felében a fás és a fémes szakmák régi és a modern megmunkálóeszközeit láthatják és használhatják a diákok a szakkörök során. A műhelymester egy példán keresztül szemléltette, hogyan kapcsolódik össze a XX. és a XXI. század. Például ha egy diák a faipari szerszámokkal egy kis fahajót készít a műhely egyik felében, majd átvonul a másikba, akkor ott az informatikai részlegen beépítenek egy mikromotort, amely egy 3D-s nyomtatóval készített propellert hajt. Ehhez a textilipari részlegen pedig elkészíthető egy klasszikus vitorla is. Azaz a hozzáadott érték nem csak több lesz, de eközben több munkaállomást is kipróbálnak a diákok.

A műhely egyik részét tervező számítógépekkel, háromdimenziós nyomtatókkal, forrasztóállomásokkal, hímzőgéppel is felszerelték, míg a másik oldalon több típusú hegesztőgéppel, felsőmarógéppel, egyéb kéziszerszámokkal, a fásoknál gyalupadokkal, a fémeseknél satupadokkal,

különböző akkumulátoros kéziszerszámokkal, lézergravírozóval és CNC maróval dolgozhatnak a diákok

– mondta a műhelymester. A technikum igazgatója, Franczia László abban bízik, hogy a műhely lehetőségei felkeltik olyan diákok figyelmét is, akik esetleg lemorzsolódtak volna az évek során, és szívesen járnak majd ezután tanulni. Reméli, hogy a környékbeli általános iskolák több technikaórát és gyakorlati foglalkozást is megtartanak, hogy a pályaválasztást ezzel megkönnyítsék a diákjaiknak.

– Azt szeretném, hogy a tanulók akár 2–3 órát itt töltve, egy komplett munkadarabot készítsenek, melyet hazavihetnek a szüleiknek. Emellett a szakképzési centrum más intézményeinek a diákjait is várjuk Kiskőrösre. A műhelyt a város lakosságának is felkínáljuk a nyitvatartási időben. Ha kitalál valamit a szülő, és hozza az alapanyagot, akkor itt a tervezésben, a gyártásban segítenek a Wattay munkatársai – mondta Franczia László, a Wattay technikum igazgatója.

A Wattay technikumban alakították ki a digitális közösségi alkotóműhelyt
Fotó: Barta Zsolt

Szakma nélkül nehéz boldogulni

Akik nem szereznek szakmát, azok igen minimális eséllyel tudnak elhelyezkedni. A tavalyi tanulmányi év második felének adatai szerint a megyénkben 3944 szakközépiskolai diákból 490-et (12,41 százalék), míg 6930 szakgimnáziumi tanulóból 422-t (6,09 százalék) fenyegetett a lemorzsolódás lehetősége. Ezt csökkentendő, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum egy pályázat keretében különleges projektet valósított meg, melynek címe: A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában