Bács-Kiskun

2021.01.18. 20:00

Adathalászok és más csalók lesnek prédára

Napjainkra általánossá vált, kényelmes és gyors megoldásnak számít az interneten történő vásárlás, de ehhez alkalmazkodnak a bűnözők is. A közelmúltban számos olyan eset történt, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy nem árt résen lenni.

baon.hu

Az internetes vásárlásnál a személyes fizetés okosabb megoldás lehet, mint az utalás

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció

Szívesen meglepné saját magát vagy szeretteit a régóta áhított portékával, de nincs kedve az ország másik végébe utazni érte? Használt autót, bontott téglát, esetleg évek óta keresett antik vázát venne, s most végre megtalálta az ízlésének és a pénztárcájának valót? Netán olyasmire volna szüksége, amit személyesen soha nem merne kérni az eladótól…?

Az internet korában mindezek nem jelentenek problémát, oldalak százai kínálnak megoldást az igényekre, legyen szó keresletről és kínálatról, régi vagy új dolgokról. Többnyire a fizetés módját illetően is több alternatíva áll rendelkezésre, a készpénzzel való kiegyenlítéstől az előre történő átutalásig.

Bőven akadnak elrettentő példák

Régi igazság, hogy a bűnözők hamar felfedezik az új ötletekben rejlő lehetőségeket, s rövid időn belül nemcsak kihasználják, hanem generálják is a történéseket. A hiszékeny vagy figyelmetlen kárvallottak pedig futhatnak a pénzük után. Az internet világában kiváltképpen érvényes mindez.

A rendőrség többannyiszor felhívta már a figyelmet, hogy nem árt az óvatosság. Az internetes csalások legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel vagy akár a teljes összeggel együtt. Gyanútlan vásárlókat csapnak be azzal, hogy nem a megrendelt vagy nem olyan minőségű áru érkezik meg, mint amit megvásárolni szerettek volna. Olyan esetek is előfordulnak, amikor egyáltalán nem érkezik meg a kívánt termék. Például volt, aki számítógépes játékot rendelt 65 ezer forint értékben. A vételárat elutalta, de az áru azóta sem érkezett meg. Egy másik esetben egy mobil házat rendelt a vevő, aki a vételár egy részét szintén előre átutalta, ám az eladó azóta elérhetetlenné vált.

Személyesen a legbiztonságosabb

A szakemberek szerint lehetőleg személyesen vegyük át és fizessük ki a megrendelt portékát. Ha ez nem megoldható, vásároljunk olyan oldalakról, ahol utánanézhetünk az eladónak, ellenőrizhetjük annak megbízhatóságát. Természetesen ez sem mindig garancia arra, hogy nem vernek át bennünket, főleg az olyan portálokon, ahol az adásvétel alkalmi.

Hazánk egyik legnépszerűbb keres-kínál felületén a napokban egyes felhasználóktól megpróbálták kicsalni a bankkártyájuk adatait. „Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy amennyiben igénybe veszed a »Háztól-Házig« szolgáltatást vagy más szállítási módot akár eladóként, akár vevőként, semmilyen esetben sem kell megadnod előre a bankkártyádon szereplő adatokat” – olvasható abban a levélben, amit az online piactér küldött ki a felhasználóinak.

Azt tanácsolják az állampolgároknak, hogy aki bármilyen bankkártya- vagy személyes adatát már megadta, az haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen.

Az internetes vásárlásnál a személyes fizetés okosabb megoldás lehet, mint az utalás
Fotó: Illusztráció / MW

Vásárlás előtt tájékozódjunk!

Internetes vásárláskor érdemes odafigyelni a szakemberek tanácsaira. Köztudott, hogy a feltűnően nagy árengedmény mindig gyanús. Nézzünk utána az oldal értékelésének; érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció is intő jel. Szintén gyanús lehet, ha csupán előrefizetési lehetőséget biztosít egy webáruház, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás módjáról. Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalatunk! Vásárlás előtt nem árt elolvasni az általános szerződési feltételeket (ÁSZF).

Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit a Google segítségével könnyen leellenőrizhetünk. Ha minden óvintézkedésünk ellenére megkárosítottak, tegyünk feljelentést a rendőrségen.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában