A bajai főorvos szerint csak a vakcina vethet véget a járványnak

Sokan vannak, akik szerint gyanús, hogy ilyen hamar megjelentek a vakcinák. Dr. Könyves László főorvos szerint részben ennek köszönhető az idegenkedés, másrészt a közösségi média is okolható, ahol rengeteg álhíroldal működik.

Márton Anna

Könyves László szerint sok az álhír, és ennek is köszönhető a oltásellenesség

Fotó: Márton Anna

A koronavírus-járvány kitörése óta várjuk, hogy mielőbb lecsengjen a pandémia, de sajnos a második hullámban vagyunk és nem látszik, mikor lesz vége. Nagyon úgy tűnik, hogy vakcina nélkül akár örökre is velünk maradhat a koronavírus, véli Könyves László a Bajai Szent Rókus Kórház szakorvos-főorvosa.

– Általában a vírusok gyengülni szoktak egy idő után, de a koronavírusnál ez nem így látszik, sőt jelennek meg olyan variánsok, amik fertőzőbbek a korábbiaknál.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő védőoltás rendelkezésre álljon

– hangsúlyozta a főorvos, majd kifejtette, hogy számos betegséget úgy sikerült eltüntetni a Földről, hogy egy szerencsés pillanatban, a 70-es években végig tudták oltani az egész világot.

– Volt egy nyugalmas időszak mikor nem volt sok háború, mindenhova el tudtak jutni az Egészségügyi Világszervezet oltócsoportjai és mindenkit be tudtak oltani, ez után gyakorlatilag megszűnt a betegség. Szerintem talán a legnagyobb eredményei az orvostudománynak a vakcinákhoz köthetők. A kanyaró is eltűnt az országunkból, de azóta, hogy ez az oltásellenesség kezd begyűrűzni hozzánk is, illetve olyan országokkal kerülünk kapcsolatba, ahol nem kötelező az oltás, ismét felüti a fejét – mondta Könyves László főorvos.

Az influenzavírus-megjelenés első időszakában is voltak pandémiák, mint például a spanyolnátha, melyben 40 millió ember halt meg. Az első világháború után kialakult járványnak az volt a legfőbb oka, hogy le voltak gyengülve az emberek a teljesen új vírus érkezésekor – tudtuk meg a főorvostól, aki hozzátette, hogy bizonyos szempontból szerencsések vagyunk, hogy a Covid–19-nél csak 1 százalék a halálozás, de ez is nagyon magas szám. Másrészt nem tudjuk, hogy a Covid-fertőzésnek vannak-e utóhatásai. De valószínűleg vannak, mert

előfordult például, hogy a betegség lezajlása után kapott tüdőembóliát a beteg és később meghalt.

– Fiatalemberről volt szó, nem is tudta, hogy átesett a fertőzésen, csak kétoldali tüdőembóliát diagnosztizáltunk nála és aztán kiderült, hogy átesett a koronavírus fertőzésen. Tehát még nagyon sok furcsaságot tartogat a koronavírus. Mert ez nem egyszerű vírus, hanem olyan, ami a keringési rendszerre is hat. Jóval gyakoribbak a szívproblémák, de okozhat még máj-, veseproblémákat és idegrendszeri betegségeket. Tehát nemcsak belehalnak a betegségbe, de sokan tartós egészségkárosodást szenvednek a vírusfertőzésből adódóan – jelentette ki Könyves László.

Sokan vannak, akik szerint gyanús, hogy ilyen hamar megjelentek a vakcinák.

– Azt mindenkinek tudnia kell, hogy nagyon sok álhíroldal van a neten. A legkevésbé sem hiteles a közösségi média, mert az álhír ott ötször gyorsabban terjed, mint a valódi. Nagyon sok ismerősöm küldi nekem a híreket ilyen oldalakról, és döbbenetes, hogy ezek nemcsak hazugságok, hanem ostobaságok is. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a tudomány jelen állása szerint a vakcina biztonságos. A vakcina azért tudott ilyen gyorsan elkészülni, mert korábban elsősorban a hatóságok lassították le a vakcina fejlesztését. Most viszont ki volt adva a hatóságoknak, hogy prioritást élvez a vakcinafejlesztés – mondta végül a főorvos.

Könyves László szerint sok az álhír, és ennek is köszönhető a oltásellenesség
Fotó: Márton Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában