A megyei vendéglátósok nagyon várják, hogy kinyithassanak

A vendéglátós vállalkozások már akár holnap reggel kinyitnának, ha a veszélyhelyzet elmúlna. Aki teheti, menüztetést végez, igaz, ez nem hoz nyereséget. Viszont egyben lehet tartani azt a munkavállalói gárdát, amely fontos értéke egy étteremnek.

Barta Zsolt

Az étterem azonnal nyitna, ha erre lehetőség adódna – mondta Kothencz Karolina üzletvezető

Forrás: Petőfi Népe

A kiskőrösi Thermál Étterem üzletvezetője, Kothencz Karolina azt mondja, hogy két hónapig – november 11-től január 11-ig – tartottak zárva. A hónap közepétől 11–14 óra között menüztetnek, a vásárlók elviszik az ebédet. Hogy megéri-e? Az üzletasszony szerint a jelenlegi világban a kérdés nem arról szól, hogy megéri-e menüztetni. Ez az időszak nem a haszonszerzésről szól. A dolgozók megtartása a fontos és az, hogy a vendégek ne felejtsék el az éttermet. A kollégái bérének a felét a cégük, a másik felét pedig az állami támogatás keretében a kormány állja.

Az étterem azonnal nyitna, ha erre lehetőség adódna – mondta Kothencz Karolina üzletvezető
Fotó: Petőfi Népe

– Kevesebben vagyunk, mint akár egy éve, kifejezetten csak azok dolgoznak, akiknek csak tőlünk volt jövedelmük. Például nyugdíjas munkatársaknak most nem tudunk pénzkereseti elfoglaltságot biztosítani. A családi helyzete mindenkinek más, ennek függvényében vállalja a jelenlegi munkát. Van, aki például elment, hogy három műszakban keressen egy gyárban, de ha visszaáll a normális élet, akkor természetesen visszavárjuk – mondta.

Majd hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy a fogyasztói szokásokban változás áll be. Mivel jelenleg senki sem tud étteremben ebédelni, viszont a háziasszonyok a hétvégét nem a gáztűzhely mellett akarják eltölteni, ezért nem kevesen sültes tálakat igényelnek. Ennek köszönhetően a hétvégére már tele vannak rendelésekkel. Véleménye szerint az ebédeltetést a – bizonyos szigorú egészségügyi – szabályok betartásával érdemes lenne engedélyezni az éttermekben 11–15 óra között, ezzel egy kissé csökkenteni lehetne a veszteségeket.

A tavalyi tavaszra visszaemlékezve megjegyezte: már azok a hetek is komoly érvágást okoztak a vendéglátó szektor szereplőinek.

Bár a vírusválság második hullámától tartottak, de titokban mindenki reménykedett annak elkerülésében. Nem így történt. A vendéglátás egyik legerősebb hónapja a december „szállt el ” az egész szektorban. Évzáró és egyéb ünnepi rendezvények maradtak el. A korábbi években a vendégek a Hotel Imperial Gyógyszállóba már két ünnep között megérkeztek, és az új évben maradtak néhány napot.

Baráti társaságok jöttek vissza minden évben, telt házzal ment az üzlet. A szállodában pihenők az étteremben étkeztek, ünnepeltek. Különösen hiányzott egy tizenkét éve visszatérő norvég nyugdíjascsoport. Ők mindig augusztus végétől novemberig, 50–60-an laknak a szállodában, és itt is étkeznek. Gyakran rendeznek kérésükre esti programokat, lovaskocsikázó, borturista programokon is részt vesznek. Illetve tavasszal is visszajönnek ezek a turisták, ugyancsak több hónapra.

A norvég turisták minden év augusztusában részt vesznek a szüreti felvonuláson
Fotó: Petőfi Népe

Nemcsak a vendéglátás, de a rájuk épülő fodrászat, a kozmetikusok, a manikűrösök, a pedikűrösök forgalma is visszaesett. Hogy miből lehet a kieső bevételeket finanszírozni? Mint mondta, az idei felújítást elhalasztják. Véleménye szerint minden olyan étteremnek, mint amilyen az övéké, rendelkeznie kell tartalékokkal, amely pont az ilyen helyzetekben segít. Hogy mekkora ez az összeg? Kothencz Karolina számot nem mondott, de álláspontja szerint jó, ha több hónapig is kitart a vésztartalék.

Borbényi László, a keceli Fürtös Étterem tulajdonosa arról tájékoztatott, hogy az elmúlt négy hónapban felújították a konyhát pályázati támogatással. A dolgozókat megtartották, mindenki állományban van. Az étteremben korábban nagyon sokan menüztek minden munkanapon, most csaknem ugyanannyi megrendelőhöz hordják, illetve szállítják az ebédet. Ez nem tartja el a vendéglőt, nem hozza ki nullszaldósra a céget, fogalmazott az üzletember. Hogy mikor lesz végre nyitás?

A cégvezető szerint sokféle vélemény hallható. Ha az osztrákokat és a németeket követjük (ott szigorúbbak az intézkedések, mint nálunk), akkor várni kell a normális élet visszatértére.

A tavalyi nyár a tavaszi lezárás miatti anyagi kiesést visszahozta.

A november-december hónap viszont hiányzik a lezárás miatt. Érzése szerint mihelyt döntenek a korlátozás lazításáról, akkor ugyanúgy megtörténik a visszapattanás, mint tavaly, azaz gyorsan helyreáll a forgalom.

Az izsáki Vino Étterem cégvezetője, Prikkel László arra számít, hogy május 1-jén megrendezheti a szokásos Izsáki Tészta Fesztivált. Tavaly ugyanis ez elmaradt. Az idén a konyhakorszerűsítést, gépbeszerzést kívánta volna megoldani, de most a válság miatt nem tudja megvalósítani. A szektort érintő kormánytámogatásra pályáztak, információi szerint pozitívan bírálhatják el a kérelmüket, de hivatalos értesítést még nem kaptak. Az étteremből folyamatos a menüztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában