SOLT

2021.01.23. 07:00

A járvány sem csökkenti a véradási kedvet

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt szervezésében a minap véradásra várták a helyieket a Vécsey Károly Művelődési Házban.

Lencsés P. Anna

A fiatalok is egyre többen mennek vért adni

Fotó: Lencsés P. Anna

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezetének területi vezetője, Szeitzné Nyírő Csilla érdeklődésünkre elmondta, hogy nem csökkent a véradási kedv Solton a járványhelyzet ideje alatt sem. A településen egy évben háromszor van véradás, és látható, hogy nincs visszaesés a véradók számában. Ez többek között köszönhető annak is, hogy sokan otthonról dolgoznak, így be tudják ütemezni azok is a véradást, akik korábban nem.

A vírushelyzet itt is hozott némi szigorítást. Az első ellenőrzés a jelentkezőknél alaposabb. Kötelező itt is a védőmaszk, hőmérsékletméréssel, kézfertőtlenítéssel indul a véradás, de arról is nyilatkozni kell, hogy a jelentkező az elmúlt két hétben nem járt külföldön és nincsenek felső légúti tünetei.

Különlegessége a jelenlegi helyzetnek, hogy a fertőzésen átesettek plazmaadással segíthetik a betegséggel küzdők gyógyulását, mivel a Covid-fertőzöttek plazmája már tartalmazza a vírus ellen termelt ellenanyagokat. Ezek alapján bárki, aki koronavírus-fertőzésen már átesett, valamint legalább három hete gyógyult és tünetmentes, a véradáson kérheti a mintavételt. Ehhez be kell mutatni a pozitív tesztről szóló igazolást. Tőlük a véradó alkalmakon mintát vesznek, ezután a plazmaadás már máshol, külön értesítés szerint történik.

Szeitzné Nyírő Csilla kiemelte, örömmel látja, hogy a véradásban számíthatnak a soltiakra.

– Sok segítséget kapunk a helyiektől. A helyszínt biztosító művelődési ház dolgozóinak és a Solti Kulturális Egyesület tagjainak pozitív hozzáállása sokat tesz hozzá a véradáshoz. Ma az egyesület két tagja, Miskolcziné Kati és Nagyné Marika segített a véradók megvendégelésében. Ez alkalommal ötvenöten jelentkeztek, ebből ötvenketten adhattak vért, akik közül sok a visszatérő sokszoros véradó. Az is reményt keltő, hogy minden alkalommal köszönthetünk új véradókat, és fiatalok is egyre többen jönnek – tette hozzá a Vöröskereszt területi vezetője.

A fiatalok is egyre többen mennek vért adni
Fotó: Lencsés P. Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában