pályázat

2020.12.22. 06:58

Több gyermek juthat speciális ételekhez a megyében

Négy település önkormányzati fenntartású konyhája is megújulhat, illetve bővülhet technikai eszközökkel Bács-Kiskun megyében, a Pénzügyminisztériumtól kapott több mint 68,5 millió forint pályázati forrásából. A szaktárca még nyáron írt ki pályázatot a gyermekétkeztetés támogatására, mintegy 2,4 milliárd forint értékben, országosan összesen 78 önkormányzat részesült a támogatásból.

Pozsgai Ákos

Kiskunhalason a Lomb utcai főzőkonyhán is lesznek fejlesztések a pályázatnak köszönhetően

Fotó: PN-archív/Pozsgai Ákos

Egy 2012 évi ombudsmani felmérés alapján készült jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban sok helyen nem volt megoldott az óvodai és iskolai menzákon a speciális igényű gyermekek közétkeztetése. A helyzet azóta jelentősen javult, azonban még most is kevesebb gyermek jut speciális ételhez, mint amennyire igény volna.

Kiskunhalason a Költségvetési Intézmények Szervezete (KIGSZ) főzőkonyhája napi hatvan adag speciális igényű ételadagot készít, ennél azonban többre lenne szükség, az igény nyolcvan főre tehető, de ez a szám előfordulhat, hogy több is lehet – nyilatkozta hírportálunknak Kuris István László alpolgármester, aki elmondta, hogy külön dietetikus szakember állítja össze a speciális étrendet igénylők ételeit. A halasi önkormányzat ezen túlmenően az elmúlt nyáron pályázatot nyújtott be a Lomb utcai főzőkonyha kapacitásbővítésére, melynek keretében diétás konyhát alakítanának ki.

A gyermekétkeztetés támogatása a koronavírus-járvány második hullámában sem állhat le. A Pénzügyminisztérium nyáron meghirdetett pályázatát a közelmúltban bírálták el, összesen 78 önkormányzati fenntartású, gyermekétkeztetési célú konyha, étkezde újulhat meg, fejleszthetik, vagy jöhet létre, mintegy 2,4 milliárd forintból. Bács-Kiskun megyében négy település nyert összesen 68,5 millió forintot az önkormányzati konyhák fejlesztésére. A katymári önkormányzat 25 millió 600 ezer forint, a kiskunhalasi önkormányzat 14 millió 974 ezer 896 forint, a pálmonostorai önkormányzat 17 millió 972 ezer 153 forint, míg a szabadszállási önkormányzat 10 millió forintot nyert főző, illetve a melegítőkonyha kapacitásbővítésére és felújítására. A nyertes pályázók még az ünnepek előtt megkapják a megítélt támogatásokat.

A halasi önkormányzat az igényelt 14,9 millió forintot kapta meg a szaktárca pályázatán, ezt az összeget további 5 millió forinttal egészíti ki saját forrásból – adta hírül közösségi oldalán Fülöp Róbert polgármester. A pénzből a Lomb utcai főzőkonyhán diétás konyhát alakítanak ki, valamint tervezik a diétás konyha működéséhez szükséges konyhatechnológiai eszközök, magasabb kapacitású főzőlap és mosogatógép vásárlását. A fejlesztésnek köszönhetően az eddigi 60 fős adagot 80 főre fogják emelni, ezzel a várólista megszűnik, de szükség esetén akár 120 adagra is tudják majd emelni ezt a számot a növekvő igényeknek megfelelően.

A tervezett fejlesztés és kapacitásbővítés várhatóan a jövő évben megvalósul, a KIGSZ főzőkonyháján jelenleg egy főállású élelmezésvezető egy külön dietetikus szakember jóváhagyásával állítja össze a speciális étrendet, és egy konyhai kisegítő készíti el. A megnövekedett feladatokhoz ha szükség lesz további munkaerőre, arról a KIGSZ vezetése fog majd döntést hozni.

Kiskunhalason a Lomb utcai főzőkonyhán is lesznek fejlesztések a pályázatnak köszönhetően
Fotó: PN-archív/Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában