Szigorú protokoll betartása mellett lehet találkozni az idősotthonok lakóival

Az ünnepek alatt csak erősen korlátozott módon lehet találkozni az idősotthonok lakóival Kalocsán.

Gábor János

– Kijött egy ajánlás, hogy mi az, amit a szeptemberben hozott, és azóta többször módosított rendeletből felül lehet írni. Ebben vannak pontok látogatási lehetőségekre, ha ezeket az adott intézmény biztosítani tudja – foglalta össze Rumi László, a Szociális Központ igazgatója. Mint mondta, az ajánlás szerint lehetőséget lehet adni a látogatásra, ha az otthon rendelkezik erre a célra kialakított külön helyiséggel, rögtön a bejárat mellett. Itt a lakók találkozhatnak a hozzátartozókkal, szigorú protokoll betartása mellett. A kalocsai intézmények esetében az izolációs szobákat is a bejárat közelében jelölték ki, ezért ebben a formában nem tudják biztosítani a találkozásokat.

– Azt kérem a lakók felől érdeklődő hozzátartozóktól, hogy kitartóan hívják az intézményeket, mert elképzelhető, hogy a dolgozók éppen nem tartózkodnak a telefon közelében, mert például etetnek vagy fürdetnek – tanácsolta. A központi vonalak hívása után minden esetben elhangzik a megfelelő mellék száma, amelyen a telefonhoz is lehet kérni a lakókat. A beszélgetésre nem képes idősek állapotáról az intézmények munkatársai adnak felvilágo­sítást.

Rumi László elárulta: a Kunszt utcai intézményük esetében a fentieknél lazább szabályokat tudnak alkalmazni, mivel ott nincs koronavírusos lakó, a szobák ablakai pedig zömmel az utcafrontra esnek, így – legalább 1,5–2 méteres távolságtartással – lehet beszélgetni az ellátottakkal. A Bem apó utcai otthon esetében ugyancsak lehet személyesen találkozni, a főkapunál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában