95 év

2020.12.30. 15:54

Nagy Sándorné Éva nénit köszöntötték Orgoványon

Hétfőn töltötte be életének 95. esztendejét az orgoványi Nagy Sándorné Kelemen Éva néni.

Horváth Péter

Sok fájdalom volt Nagy Sándorné Éva néni életében

Fotó: Horváth Péter

A kerek évforduló alkalmából Gál Szilvia, Orgovány polgármestere és Konfár Ivett, a település anyakönyvvezetője köszöntötte kedden, majd átadták neki a miniszterelnök köszöntőjét.

Évike néni Dunaszentbenedeken született és nőtt fel. Orgoványra, férje, Sándor miatt költöztek, ott lett fővágánymester. Sajnos ő már 32 éve elment. Évike néni először a dunaszentbenedeki, majd az orgoványi szövetkezetnél volt pénztáros. A felelősségteljes munkát később fel kellett adnia, mert két gyerek nevelése mellett édesapját és férje testvérét is a házukban ápolták.

Évike néni gyönyörűen énekel, mostanában már csak dédunokáinak, de nem volt ez mindig így: lánykorában énekesnői ambíciókat dédelgetett.

– Egy Kalocsán született, később híressé lett, a világot végigzenélő zongorista felfigyelt a hangomra és szerette volna, hogy a koncertjén énekeljek. Örömmel fogadtam a felkérést, de kértem, hogy üzenjen, hogy mikor menjek hozzá énekelni, mert visszamentem a szüleimhez Dunaszentbenedekre. Kalocsai rokonaimon keresztül megüzente édesapámnak, hogy adja át az üzenetét, szeretne foglalkozni velem, a koncert előtt felkészítene Kalocsán. Édesapám hazajött és egy árva szót sem szólt. Később kérdezték a rokonaim, hogy miért nem mentem el, hiszen várt rám a művész, de már visszament Pestre. Apám ekkor elmondta, hogy a fiát már elvitték a szovjetek, ott halt meg idegen földön. Nem akarta elveszteni a lányát is, hiszen ha elmegyek és a világot járom, nem lesz kit szeretnie – elevenítette fel meghatottan Évike néni a sorsfordító elhallgatás történetét, ami után már sosem próbálkozott újra komolyan énekelni.

Évike néni szerint nincs titka a hosszú életnek, ő csak tette a dolgát és szeretetben élt családjával. A szellemileg ma is bámulatosan friss, kedves asszonyt a legnehezebb időkben is a munkálkodás vitte előre.

– Sok fájdalom volt az életemben. Sokakat eltemettem, és végignéztem, ahogy bejönnek a németek, majd az oroszok. Utóbbiak lesöpörték a padlást és elvették a földet. De mindig tenni akartam, ez vitt előre – mondta.

Évike néni mérhetetlenül büszke két gyermekére és öt unokájára, akik két kicsi dédunokájával együtt ünnepelték a születésnapját.

Sok fájdalom volt Nagy Sándorné Éva néni életében
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában