szilveszter

2020.12.30. 14:55

Másfél órás műsorral emlékeznek Petőfire Kiskőrösön

A Petőfi-szilveszter elmarad, a megemlékezést azonban megtartják Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Domonyi László polgármester a Petőfi-kötetek előtt

Fotó: Barta Zsolt

A járványveszély miatt az idén a klasszikus megemlékezéssel együtt járó kulturális óévbúcsúztató elmarad Petőfi Sándor szülővárosá­ban, a kiskőrösi közönség azonban részese lehet a rendezvénysorozatnak. A családok otthonról, a karosszékből nézhetik végig az óév utolsó napján 18 órától a helyi tévécsatornán azt a programot, amelyet napokkal korábban vett fel a Kiskőrösi Televízió. Ennek szereplői Domonyi László polgármester, aki évbúcsúztatón üdvözli a város polgárait, dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója pedig a Petőfi-kötetek átadásáról számol be. Kiskőrös számozott példányszámú ajándék köteteit azok jogosultak megkapni, akik 2020. január elsején, tehát a költő hivatalos születésnapján látták meg a napvilágot. A 198 újszülött közül karácsony előtt 116 család jelezte, hogy örömmel venné, ha a város elküldené az ajándékot.

A műsor során az evangélikus templomban Lupták György nyugalmazott esperes mutatja be azt az evangélikus anyakönyvet, amelybe 197 évvel ezelőtt latinul jegyzeték be a költő megkeresztelését. Kecskeméti Pál igazgató-lelkész prédikációban búcsúztatja az évet, valamint megáldja a műsor nézőit. Illetve a program utolsó részeként a város amatőr társulatának egy korábban felvett nagy sikerű színdarabját mutatják be. A szerző nem más, mint Petőfi Sándor, aki A helység kalapácsa című epikus költeményt írta 1844 őszén. A művet 2013. december 31-én adta elő a művelődési házban a társulat, két alkalommal is mintegy 800 néző előtt. A színpadon huszonhárom lelkes, szórakozni és szórakoztatni vágyó amatőr művész játszott nagy sikerrel. A díszletek elkészítését Kunhegyesi Feró helyi festőművészt vállalta, a főrendező és az egyik szereplő pedig Supka Éva volt.

Domonyi László polgármester a Petőfi-kötetek előtt
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában