Az év elejéig működhet a Covid-pont Kalocsán

A mentők naponta több tucat embertől vesznek mintát, sok a pozitív eredmény.

Gábor János

Sok munkát ad a Kalocsai Mentőállomás dolgozóinak az ÖkoPontban zajló, helyi mintavételezés. A beérkezők türelmesek, annak ellenére, hogy még a szakemberek is azt mondják: kellemetlen eljárásról van szó.

A háziorvosok által küldött betegek jelentős részénél már a PCR-vizsgálatra sincs szükség, hiszen a negyed órán belül eredményt mutató, nem mellesleg rendkívül pontos gyorsteszt körülbelül a harmaduknál rögtön pozitív. Ekkor visszairányítják a háziorvoshoz a beteget, aki karanténba kerül egészen addig, míg negatív eredménynél elvégzik a PCR-tesztet is. Ezek a minták már egy kis mobil hűtőbe, majd onnan egy akkreditált laboratóriumba kerülnek, ahol pár napon belül bevizsgálják őket.

A mintavételt végző mentőtechnikustól, Matos Zoltántól megtudtuk, bár senki nem tudja előre megmondani, hogy meddig működik a kalocsai Covid-tesztelő állomás, úgy terveznek, hogy jövő év elejéig biztosan szükség lesz rá.

Felhívta a figyelmet:

csak a háziorvosok által küldött személyeket fogadják,

tehát pontosan annyi teszt áll rendelkezésükre, amennyi előzetes regisztráció érkezett. Ezt azért fontos leszögezni, mondta, mert akadt olyan megkeresésük, hogy fizetés ellenében kértek volna tesztet, de erre itt nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában