orgovány

2020.12.04. 20:00

A tavalyi sikeren felbuzdulva ismét elindították a Manópostát

Tavaly nagy sikerrel indította útjára az Orgoványi Fiatalok Csoportja a Manópostát. Akkor több mint 500 levelet szállítottak ki a manópostások, ezért a sikeren felbuzdulva idén újraélesztik az akciót, kedden kitették a postaládákat a falu öt helyszínére.

Horváth Péter

Az Orgoványi Fiatalok Csoportjának tagjai a manópostások, akik tavaly több mint ötszáz levelet szállítottak ki a községben

Fotó: Horváth Péter

A mostani helyzetben minden eddiginél nagyobb ereje van a szavaknak és a gesztusoknak – vallják az Orgoványi Fiatalok Csoportjának (OFI) tagjai. E meggyőződéstől vezérelve és a tavalyi sikeren felbuzdulva ismét elindították az ünnepi Manóposta-kezdeményezésüket. Ennek lényege, hogy az OFI a falu öt forgalmas helyén saját készítésű postaládát helyezett ki, melybe a helyiek bedobhatják a megcímzett, jókívánságokat tartalmazó leveleiket, képeslapjaikat, amiket a szervezők juttatnak el a címzettekhez karácsony előtt.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberek beszéljenek egymással. Sajnos a hétköznapokban jellemző, hogy elmegyünk egymás mellett, és nem állunk meg társalogni. A klasszikus, papíralapú levelezés szüleink fiatalkorában mindennapos dolog volt, mára azonban szinte teljesen kiveszett. Kará­csonykor sok jókívánságot küldenek egymásnak az emberek, és arra gondoltunk, hogy segítünk ezeket célba juttatni, a papíralapú levelezés személyességét is segítségül hívva – indokolta a Manó­posta életre keltését Aczél Dániel, az OFI egyik vezetője, hozzátéve, hogy az empátia és az egymás iránti pozitív hozzáállás terjesztése az egyik céljuk kezdeményezésükkel.

– Egyébként is fontos, hogy kifejezzük egymás iránt a pozitív érzéseinket, de a fennálló helyzetben még inkább szükség van erre – vélekedett a fiatalember, aki elégedett lehetett a tavalyi akciójukkal, hisz

több mint 500 levelet juttattak el a fiatalok a címzettekhez, ami legalább 300 családot jelent.

Az Orgoványi Fiatalok Csoportjának tagjai a manópostások, akik tavaly több mint ötszáz levelet szállítottak ki a községben
Fotó: Horváth Péter

– A tavalyi akció után rengeteg üzenetet kaptunk a közösségi médiafelületünkön arról, hogy mennyire megragadta a helyieket a kezdeményezés. Sokan örömmel fogadták a békebeli levelezési szokások megidézését, és a fiatalok is szívesen fedezték fel a kapcsolattartás e formáját. Az okoseszközök világában nagy élményt jelentett ez számukra – mondta Aczél Dániel, hozzátéve, hogy elsősorban a családok írtak egymásnak, de számos esetben előfordult, hogy időseknek, egyedül élőknek küldtek erőt adó jókívánságot tartalmazó leveleket. Tavaly bevonták a helyi általános iskola rajz- és technikatanárait is, akik a gyerekekkel közösen képeslapokat készítettek, illetve megtanították a tanulókat a levelek címzésére.

Az OFI-sok nagy lelkesedéssel vágtak bele idei utolsó programjuk megvalósításába: kedden a község öt pontján, a Fornettiben, a Szelei boltban, az Univerben, a Sós Perec Pékségben és az általános iskolában helyezték ki saját készítésű postaládáikat, melyekbe

december 19-ig lehet bedobni a névvel és címmel ellátott borítékba helyezett leveleket.

A szervezők ezután néhány napos karanténba helyezik a küldeményeket. A manópostások december 23-án juttatják el a leveleket a címzetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában