GALÉRIÁVAL

2020.11.02. 20:33

Megújult a kelebiai óvoda és bölcsőde épülete és udvara

A Magyar Falu Program keretében 35 millió forintból újult meg a kelebiai Gézengúz Óvoda és Bölcsőde épülete, udvara, valamint új kerítés is épült. A felújított intézményt pénteken avatta fel közösen Bányai Gábor ország­gyűlési képviselő, Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Maczkó József polgármester és Iván Éva, az intézmény vezetője.

Pozsgai Ákos

Maczkó József polgármester az ünnepségen összefoglalta az elmúlt évek fejlesztéseit

Forrás: Petőfi Népe

Fotó:

Kelebiát a trianoni békediktátum hozta létre, azóta éli ma már talán nem is annyira kényszerpályás életét, hiszen az itt létrejövő valódi emberi közösségek lüktető ereje valamelyest begyógyította a történelem vágta mély sebeket – emlékeztetett a megújult bölcsőde és óvoda ünnepélyes átadásán mondott köszöntőjében Maczkó József polgármester. A település vezetője elmondta, hogy a falu születésnapjától, 1924 decemberétől kezdve vasútállomás, iskola, templom épült. A községben az első óvodát egy csoportszobával, egy mosdóval és konyhával 1948-ban építették. Az új szárny építésére három csoportszobával 1975-ben került sor. Majd 2015-ben euró­pai uniós forrásból nyílászárókat cseréltek, szigetelték az épületet, napelemeket és napkollektorokat szereltek fel 21 millió forint értékben. Ezt követően 2019-ben az óvodát minibölcsődével bővítették, amelyet 13 millió forint pályázati forrásból hoztak létre.

Ugyanebben az évben pályázott az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében egyrészt új kerítés építésére, másrészt tetőcserére, mozgáskorlátozott-feljáró és vizesblokk építésére, valamint az udvar minimális rendezésére. A pályázatokon a maximálisan elnyerhető összegeket, öt- és harmincmillió forintot sikerült elnyerniük – foglalta össze az elmúlt évek fejlesztéseit Maczkó József.

Rámutatott: az infrastruktúra fejlesztése csak akkor ér valamit, ha az a lakosság, a helyi közösség túlélési esélyeit növeli.

– Az óvoda tekintetében a jövő kettős pilléren áll. Egyrészt a kormány kiemelkedően kezelt családpolitikája, amelytől a gyermeklétszám növekedését várjuk, másrészt még vannak fejlesztési terveink, amelyeknek a megvalósításában számítunk a Magyar Falu Program pénzügyi kereteire – tette hozzá a polgármester.

Maczkó József polgármester az ünnepségen összefoglalta az elmúlt évek fejlesztéseit
Fotó: Petőfi Népe

Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszédében azt emelte ki, hogy szinte az összes létező intézményt felújították már Kelebián, a kormányzat kiemelt célja, hogy modern és élhető kistelepülések legyenek.

– Aki óvodát és iskolát épít, annak van a jövőről alkotott pozitív képe, az bízik abban, hogy fognak születni gyerekek, hogy ők jelentik a kistelepülések megmaradását és megújulását – mutatott rá a képviselő, aki a kormány fontos célkitűzésének nevezte, hogy a vidéki térségek, a kistelepülések további fejlesztési forrásokhoz jussanak. A vidéki települések felzárkóztatásának és megmaradásának másik pillére a falusi csok által elérhető otthonteremtési támogatás, amely nagyban segíti a családok mindennapi életkörülményeinek javítását.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke szerint egy településen meghatározó, hogy milyen az óvoda, milyen az iskola.

– Annak a településnek van jövője, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a bölcsődei, óvodai ellátás, valamint az oktatás körülményeinek folyamatos javítására – fűzte hozzá a megyei önkormányzat alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában