természeti értékek

2020.11.08. 07:00

Madárodúkat és madáretetőt kapott a kecskeméti Waldorf

Az Egy a Természettel Vadászati Világkiállítás szervezői az állami erdőgazdaságok, az Országos Magyar Vadászkamara, illetve a nemzeti park igazgatóságok részvételével az énekes madarak fészkelését és téli túlélését elősegítendő, 3500 odút és 350 madáretetőt terveznek kihelyezni az országban. A program célja, hogy az odúk és etetők kihelyezése a gyermekek segítségével valósuljon meg, és ezáltal is felhívja a figyelmüket az őket körülvevő természet értékére és arra, hogy megőrzése mindenki számára fontos feladat, amiért helyi szinten is igen sokat tehetnek. Az akció részeként az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete 60 madárodút és 6 etetőt oszt szét a megye óvodáiban és iskoláiban.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Pénteken a kecskeméti Csillagbölcső Waldorf Óvoda és Általános Iskola gyermekeinek Szablics Gábor tájegységi fővadász két madárodút és egy madáretetőt adott át, amit a gyerekekkel közösen felszereltek az iskolaudvar fáira.

– Gyakorló szülőként az ügy fontosságát felismerve a Bács-Kiskun Megyei Vadászhölgyek Egyesületének tagjaival és az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztálya kötelékében, a megyében szolgálatot teljesítő tájegységi fővadász kollégákkal közösen vállaltuk fel, hogy az odúk iskolákba történő eljuttatásában segítjük a vadászkamarát. Kollégáink működési területükön, a megyét lefedve igyekeznek minél több iskolába eljuttatni egy-egy madárodút, hogy azok a gyerekek segítségével kerüljenek ki a legalkalmasabb helyre – mondta Szablics Gábor tájegységi fővadász, aki évente többször is felkeresi az intézményt és kirándulás keretében mutatja meg a gyerekeknek az erdő évszakonként változó arcait.

A gyerekek az odúk elhelyezésével kapcsolatban megtudták: az énekes madarak általában a délies fekvésű odúkat szeretik, a biztonságuk érdekében legalább két méter magasra, nyugalmukat biztosítandó egymástól 15-20 méter távolságra érdemes helyezni azokat.

Harczi Sándor intézményvezető üdvözölte az új madárodúkat, hiszen ez beleillik a oktatási szemléletükbe: nagy hangsúlyt helyeznek a természettel való kapcsolatra és a környezeti nevelésre.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában