hulladékkezelés

2020.11.05. 11:30

Ellenzik a bővítést Izsákon

Izsák önkormányzata 2003-ban létesítette a hulladéklerakót a Vadas dűlőn, és a hulladéklerakóra beszállító önkormányzatokkal közös kft.-jével, az Izsák-Kom Nonprofit Kft.-vel végezte 19 környékbeli település hul­ladékának lerakását.

Horváth Péter

Mondok József, Izsák szeptemberben megválasztott régi-új polgármestere

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

A hulladékkezelés 2017-ben került ki az önkormányzat kezéből, amikor úgy változott a jogszabályi környezet, hogy nem érte meg a települések számára a kisebb hulladéklerakók üzemeltetése. Ekkor az önkormányzati céget és a hozzá tartozó hulladéklerakót eladták a Duna–­Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek (DTKH) és maguk is a DTKH szolgáltatással ellátott települései közé kerültek.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal október 7-én kelt közleményében tájékoztatta a városvezetést, hogy a Vertikál Vagyonkezelő Kft. megbízásából az EcoPlan Systems Kft. szeptember 30-án egységes környezethasználati engedély iránti kérelmet terjesztett elő a hivatalnál a tervezett regionális szilárd nemveszélyeshulladék-lerakó létesítményre vonatkozóan, a Vadas dűlő két helyrajzi számára, a jelenlegi hulladéklerakó szomszédságába. Ezért október 1-jén közigazgatási hatósági eljárást indított a hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.

A tájékoztatásban az is szerepel, hogy a hivatal az előzetes vizsgálatot lezáró határozatában megállapította, a tervezett tevékenység megvalósulása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, ezért a tevékenységhez nem kell környezeti hatásvizsgálatot végezni. A lerakó és a tervezett bővítés helye nem természetvédelmi területen fekszik.

A beadványban szerepel, hogy a tervezett hulladéklerakót az Izsák-Kom Nonprofit Kft. által üzemeltetett kommunálishulladék-lerakó I. és II. kazettájának közvetlen szomszédságában, annak északkeleti oldalán alakítanák ki III. és IV. ütem elnevezéssel, azon a területen, mely már korábban is hul­ladéklerakó kialakítására volt tervezve. Az is szerepel a beruházást leíró több mint 300 oldalas benyújtott dokumentumban, hogy a jelenlegi depóniák kapacitásuk végén járnak és azokat bezárásukat követően lezárják. A jelenleg még üzemelő és a megvalósítandó depóniák számos ponton összekapcsolódnak majd, a létesítmények részben vagy egészben közös használatban lesznek.

A kisebb léptékű regionális hulladéklerakóban a településekről beszállított szilárd nem veszélyes hulladékokat megfelelő műszaki védelem mellett ártalmatlanítják. Művelése szeletes rendszerben, alulról fölfelé, dombépítéses rendszerben történik majd, és a jogszabályoknak megfelelően kombinált aljzatszigeteléssel és csurgalékvíz elvezetéssel épül.

A tervezett bővítés sok izsákit aggaszt, illetve felháborít, ezért megkerestük Mondok József polgármestert azzal a kérdéssel, hogy támogatják-e a hulladéktelep bővítését, illetve azt is megkérdeztük, hogy az eddigieken felül még több település helyezi-e el hulladékát Izsákon. Mondok József elmondta, hogy az önkormányzat jegyzője hatósági eljárás keretében nyilatkozatot tett a hatóság felé arról, hogy összhangban van-e a tervezett bővítés a helyi környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos önkormányzati szabályozással és a településképpel. Észrevételként jelezték, hogy az önkormányzat olyan válogatóüzem építését támogatja, amely a zöldhulladék helyben történő kezelésének megoldását jelentené, valamint inert hulladéklerakó építését.

Támogatják még a hasznosítható anyagok mennyiségének növelését és ártalmatlanításra ítélt hulladék mennyiségének csökkentését elősegítő válogatóüzem építését.

– Hangsúlyoznom kell, hogy a város képviselő-testülete nem támogatja, hogy az eddigieken felüli további települések hulladékát is Izsákon helyezzék el – emelte ki Mondok József, hozzátéve: mivel a hulladékkezelése 2017 óta nem önkormányzati hatáskör, hanem állami kézbe került, nincs már befolyásuk a tervezett hulladéktároló-bővítésre, sem pedig arra, hogy az eddigieknél több település hulladékát helyezzék el Izsákon.

Mondok József, Izsák szeptemberben megválasztott régi-új polgármestere
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Megfelel a szabványoknak

A polgármester emlékeztetett, hogy már a 2003-ban épült hulladéklerakó is a jelenleg érvényes európai uniós szabványnak megfelelően épült, melyre sosem volt lakossági panasz. Ennek megfelelően a bővített létesítmény is a legszigorúbb EU-s szabályoknak megfelelően épül, ami nem jelent környezetvédelmi kockázatot a Kolon-tó környékére, és a lakosok egészségét, jó közérzetét sem fenyegeti. A polgármester hangsúlyozta, a képviselő-testület valamint a városvezetés is ragaszkodik ahhoz, hogy az izsáki és a környező települések lakóitól az elmúlt 17 évben kialakult rendben szállítsák el a hulladékot, ezzel biztosítva a megszokott kényelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában