vízgazdálkodás

2020.11.21. 06:50

A tudatos környezetvédelemről tartottak előadást Baján

A városi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017-ben több mint 329 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült csapadék- és belvízelvezető csatornahálózat fejlesztésére az Árok, a Korsós, a Paprika, a Keszeg, a Harcsa és a Csalogány utcában.

Márton Anna

Görgei-Reiner Rita az önfenntartó zöldtetők jelentőségéről is beszélt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gorgei Zoltan

A pályázathoz kapcsolódott Görgei-Reiner Rita kertész előadása, melyet pár nappal ezelőtt tartott Csapadékvíz-gazdálkodás és zöldövezet-fejlesztés címmel. A szemléletformáló előadás célja a téma iránti érdeklődés felkeltése, ugyanakkor olyan megoldások bemutatása volt, amelyek minimális jártassággal szinte bárki által kivitelezhetők. Ezekkel a módszerekkel növelhető a humán környezet minősége, valamint megoldható az esővíz elvezetése és hasznosítása.

– Egy közösséget, így Baja város lakosságát is nagyban jellemzi, lehetőségeit jelentősen bővítheti az, ahogy erőforrásaival tudatosan gazdálkodik – hívta fel a figyelmet az előadó. Szó esett olyan egyéni megoldásokról, amelyek ott fejtik ki hatásukat, ott hasznosulnak, ahol nem is gondolnánk. Az előadó említette a függőleges gyökérzónás zöldövezet kialakítását, valamint a zöldtető jelentőségét. Példaként hozta fel, miszerint Bécsben idén rendeletbe foglalták, hogy a lakosságnak zöld növényzettel kell befuttatnia az új és régi építésű lakóházak utcafrontjait, ehhez pedig önkormányzati anyagi támogatást is kapnak.

– Az önfenntartó zöldtetők jelentősége az oxigén-kibocsátásban, a méreganyagok megkötésében és a rekreációs tényezőben rejlik, ezért érdemes ilyen módokon is zöldíteni. A növényesített, zöldtetős épület klímája jobb, szükségtelenné válik a klímaberendezés alkalmazása.

– Megfelelő vízgazdálkodással a háztetőről lezúduló csapadékvizet a saját kertünkben vagy a házunk előtti közterületen is hasznosíthatjuk, a csatornahálózat terhelése helyett esőkertben felfoghatjuk. A vizek visszatartása költségcsökkentő, továbbá közvetlen környezetünk klímáját is tudjuk javítani – ismertette Görgei-Reiner Rita. Mint elhangzott, az esőkert hazánkban újszerűen ható fogalom, mely kevésbé díszkert, viszont annál hasznosabb azáltal, hogy az odavezetett csapadékot tárolja, párologtatja, a gyökérzónában elvezeti és megtisztítja.

Görgei-Reiner Rita az önfenntartó zöldtetők jelentőségéről is beszélt
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában