ökopont

2020.11.19. 07:00

A járvány ellenére is sokan adtak vért Kalocsán

A szigorú járvány elleni intézkedések ellenére közel ötvenen nyújtották a karjukat az ÖkoPontban rendezett retro véradáson.

Gábor János

Szeitzné Nyírő Csilla és az egyik fiatal véradó, az ÖkoPontban.

Fotó: Gábor János

A város méreteihez képest jónak számító részvételi arány nem csak annak köszönhető, hogy hétvégén lehetett vért adni, hanem annak is, hogy a szervezők retro zenével, sörrel-virslivel dobták fel a hangulatot. Az eredményt felemelőnek tartja a Vöröskereszt kalocsai csoportja, mivel a pandémia miatt októberben a megszokott számokat sem tudták hozni, nemhogy átlagon felüli létszámot érjenek el. Ez a nem egyedi jelenség nem mellékesen okozott gondot a vérkészlet szinten tartásában.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy szép számmal jöttek a véradók, megragadva azt az alkalmat, hogy szombaton vagyunk itt. Már a nyitáskor voltak, akik sorban álltak – újságolta a különleges véradást szervező kalocsai Vöröskereszt helyi vezetője, Szeitzné Nyírő Csilla. – Természetesen nagyon ügyeltünk az egészségügyi előírásokra: a testhőmérésre, távolságtartásra, szájmaszkhasználatra, fertőtlenítésre – sorolta. A vezető szerint nagyon felemelő volt látni az egymást bátorító családtagokat és barátokat, akik betértek az ÖkoPontba. Elmesélte: maga a rendezvény is visszajáró véradók ötlete volt, hiszen sokan emlegették, hogy régen milyen jók voltak a sörös-virslis ünnepek. Kifejezetten az ő kedvükért tették hétvégére az alkalmat, és szintén miattuk vágtak bele, hogy szponzorokat keressenek hozzá.

Szeitzné a vérvételt végző szakembereken túl megköszönte a segítséget Domokos Júliának is, aki egyedüli vendéglátóként és irányítóként volt jelen, mivel a szokásos csapat többi tagja a koronavírus által veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik. Úgy véli, hogy ennek az önzetlen hozzáállásnak köszönhetően tudtak 46 embert, köztük öt új véradót fogadni. Ez a létszám egy Kalocsa méretű kisvárosban – néhány óra alatt – kifejezetten jó eredménynek számít, nyugtázta a csoportvezető, aki nem tagadta, hogy megkönnyebbült az októberi gyengébb számok után. Elárulta: az előző hónapban az átlagos részvételt sem tudták hozni, mert az embereket visszatartotta a kimozdulástól a fertőzésveszély. Azóta csak még szigorúbb intézkedéseket vezettek be, mégis várakozáson felül sokan adtak vért.

Szeitzné Nyírő Csilla és az egyik fiatal véradó, az ÖkoPontban.
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában