Tiszaug

2020.10.16. 11:21

Vonzó, élhető település kialakításán dolgoznak

Több intézményét felújította az elmúlt időszakban a tiszaugi önkormányzat.

Vajda Piroska

Káré Gábor polgármester és Madari Márton alpolgármester

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Egy kivételével valamennyi intézményét felújította az elmúlt időszakban a tiszaugi önkormányzat. Nemrég készült el a könyvtárat és a helyi művelődési házat magában foglaló Közösségi Színtér felújítása. A fejlesztést a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert 37 millió forintos támogatásból valósították meg. A beruházás során kívül-belül megújult az intézmény, leszigetelték az épületet és kicserélték a nyílászárókat is – tudtuk meg Káré Gábor polgármestertől. Elmondta, tavaly újították fel az orvosi rendelőt, az óvodát, most pedig az idősek otthonán dolgoznak a szakemberek.

A polgármester szerint a fejlesztések hatása már érezhető a településen. Mint mondta, a Közösségi Színtér fejlesztése túlmutat az épületfelújításon. A beruházással előrelátóan a fiataloknak szeretnének kedvezni. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy elmennek a fiatalok a településről. Az általános iskola bezárása óta ez fokozott jelenség. Amikor tizenkét éve bezárták az iskolát, még száznyolc gyerek járt az intézménybe, most ennek a fele buszozik át Lakitelekre. Az óvodások száma is a felére csökkent, a két csoport helyett csak egy működik, huszonkét gyermekkel. – Ha nem teremtünk nekik vonzó környezetet, akkor ők is elmennek innen – fogalmazott a település vezetője.

Káré Gábor polgármester és Madari Márton alpolgármester
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Megtudtuk, jelenleg 943-an élnek a faluban, de ebben benne vannak a bentlakásos szociális intézményben élők, illetve azok is, akik a nyaralókba vannak bejelentkezve. Ha őket nem számoljuk, akkor alig nyolcszáz állandó lakosa van a településnek. Bár emelkedett csekély mértékben a lakosság száma, de nagy problémát jelent az elöregedés, mert a betelepülők is inkább idősebbek – vélekedett a polgármester. Elmondta azt is, hogy az idősek otthona is megújul, az elöregedett épület energetikai felújítása hamarosan befejeződik. Ennek során hőszigetelik az épületet és 86 napelemet helyeznek el az épületen, amely a teljes energiaellátást biztosítja. A 47 millió forintos fejlesztés a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg. A polgármesteri hivatal felújítása maradt a végére, amit a Magyar Falu Programból szeretnénk kivitelezni – összegezte Káré Gábor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában